Παρουσιάστηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ οι Μελέτες για την Αξιοποίηση 10 Περιφερειακών Λιμένων

0

Παρουσιάσθηκε στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, μελέτη που εκπόνησαν οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για τις εναλλακτικές αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμένων και η αξιολόγησή τους, συνεκτιμώντας τις τεχνικές προδιαγραφές, τις υφιστάμενες υποδομές, τις προοπτικές ανάπτυξης κάθε λιμανιού ξεχωριστά, καθώς και το ενδιαφέρον υποψηφίων επενδυτών για έκαστο εξ αυτών.

Οι μελέτες αξιολόγησης υποδεικνύουν ποιο μοντέλο θα ακολουθηθεί κατά περίπτωση (υπο-παραχώρηση, πλήρης παραχώρηση, πώληση μετοχών).

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Πλακιωτάκης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα πρώτα, θετικά, όπως τα χαρακτήρισε, συμπεράσματα, αναφορικά με την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας και ζήτησε από το ΤΑΙΠΕΔ να επισπευσθούν οι αναγκαίες διαδικασίες, ώστε εντός του επομένου έτους να δρομολογηθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει εκ νέου σύσκεψη με την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η σειρά προτεραιότητας και το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης των λιμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα περιφερειακά λιμάνια που θα αξιοποιηθούν είναι της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας, ενώ επόμενο βήμα αποτελεί η τροποποίηση του νόμου 4597, ώστε να καλύπτει τις εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος και κ. Ριχάρδος Λαμπίρης αντίστοιχα.