«Πράσινο Φως» Παίρνει η Αναχρηματοδότηση Δανείων της ΔΕΗ

0

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται η έγκριση από τις Credit Committees των 5 τραπεζών της συμφωνίας για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου προς τη ΔΕΗ, ύψους 1,3 δισ. συν 175 εκατ. ευρώ, καθώς και για το «άνοιγμα» το 2019 γραμμής χρηματοδότησης ύψους 200 εκατομμυρίων, την οποία αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει η επιχείρηση

Μάλιστα, ήδη από τη Δευτέρα η Εθνική Τράπεζα έδωσε το «πράσινο φως» για τη συμφωνία.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο υπογραφής της δανειακής σύμβασης, ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, ανάμεσα στην επιχείρηση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Τη δανειακή σύμβαση υπέγραψαν ο κ. Παναγιωτάκης και ο Peter Jacobs, επικεφαλής της ομάδας επενδύσεων στην Ελλάδα της ΕΤΕπ, παρουσία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη. Στην τελετή παραβρέθηκε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου.

Το 20ετές δάνειο αποτελεί τη δεύτερη δόση επί συνολικής γραμμής χρηματοδότησης 85 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ, με την οποία η τράπεζα θα στηρίξει κατά 50% το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 170 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα υλοποιήσει ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ.

Μέσω του επενδυτικού προγράμματος, ο ΔΕΔΔΗΕ θα αναβαθμίσει και θα ενισχύσει τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων επενδύσεων στην Αθήνα, στη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. Έτσι, θα διασφαλισθεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε καταναλωτές σε όλη τη χώρα, ενώ θα επιτραπεί η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, μειώνοντας παράλληλα τις απώλειες ενέργειας λόγω ρευματοκλοπών.

Τα δίκτυα

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Σταθάκης επισήμανε πως τα δίκτυα διανομής θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην υλοποίηση των αλλαγών που δρομολογούνται στον ενεργειακό τομέα, δηλαδή την επίτευξη φιλόδοξων στόχων αναφορικά με την ενίσχυση των ΑΠΕ αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας. Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτάκης υποστήριξε πως τα δίκτυα διανομής, σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, θα αποτελέσουν από εδώ και πέρα την «ατμομηχανή» ανάπτυξης της ΔΕΗ, αναλαμβάνοντας τον ρόλο που τα προηγούμενα χρόνια έπαιξαν οι θερμικοί σταθμοί, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά και το δίκτυο μεταφοράς. «Ο ρόλος του δικτύου διανομής, καίριος για τη λειτουργία του τομέα του ηλεκτρισμού, καθίσταται εξαιρετικά σημαντικός για την “πράσινη” ενέργεια και τη συμμετοχή των καταναλωτών στα πλαίσια των ευρωπαϊκών πολιτικών και σε συνάρτηση με τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Το ελληνικό δίκτυο διανομής είναι πολυτιμότατο περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου ΔΕΗ» πρόσθεσε.

Μέσα στην τελευταία δεκαετία, η ΕΤΕπ έχει διαθέσει 3,1 δισ. ευρώ σε ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα. Σε αυτές συγκαταλέγεται η στήριξη νέων επενδύσεων στην αιολική ενέργεια, τη διανομή και τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και έργα ασφάλειας εφοδιασμού και την παροχή τεχνικής βοήθειας για την ανταλλαγή εμπειριών που αποκτήθηκαν από παρόμοια προγράμματα σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

(από την εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», 13/06/2018)