Προβληματίζει τους Επενδυτές η Βιωσιμότητα των Λιγνιτικών της ΔΕΗ

0

Πονοκέφαλος για τις πωλούμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με τους υποψήφιους επενδυτές να ζητούν και να ξανά ρωτούν για τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες τρεις μέρες έγιναν τα management interviews ανάμεσα στην αρμόδια ομάδα διευθυντών της δημόσιας επιχείρησης και τους εκπροσώπους των επενδυτών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Seven Energy, Μυτιληναίος και Κοπελούζος – CHN Energy. Για την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί αντίστοιχη συνάντηση με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Όπως αναφέρουν πηγές, οι «μνηστήρες» βομβάρδισαν με ερωτήσεις τους εκπροσώπους της δημόσιας επιχείρησης αναφορικά με τα κόστη παραγωγής, δικαιωμάτων ρύπων και λειτουργίας, αλλά και για οικονομικά μεγέθη των σταθμών της Μεγαλόπολης και της Μελίτης. Ο προβληματισμός είναι έντονος, αναφέρουν πληροφορίες, καθώς αφενός οι μονάδες αφενός δεν έχουν λειτουργήσει από μόνες τους, δηλαδή μακριά από την ομπρέλα της ΔΕΗ, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη βιωσιμότητά τους.

Παράλληλα, και σύμφωνα με πηγές, τους υποψήφιους απασχολεί ιδιαίτερα το γεγονός της αγοράς ρύπων αφού οι τιμές CO2 βαίνουν ανοδικά φτάνοντας τα επίπεδα των 21 ευρώ ανά τόνο. Στα ραντεβού των εκπροσώπων της διοίκησης της επιχείρησης και των επενδυτών έχει τεθεί και το ζήτημα της λειτουργίας των μηχανισμών αποζημίωσης (ΑΔΙ), καθώς χωρίς αυτές δεν είναι βέβαιο κατά πόσο οι σταθμοί θα είναι σε θέση βιώσιμης λειτουργίας.

Πληροφορίες θέλουν επίσης εκπρόσωποι επενδυτών να έθεσαν και το θέμα της τύχης των λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου. Δηλαδή αν υπάρχουν εξελίξεις γύρω από το θέμα της παράτασης των ωρών λειτουργίας και της περιβαλλοντικής αναβάθμισης τους αλλά και για το αν στην περίπτωση που συνεχίσουν να λειτουργούν τι χώρος θα υπάρχει διαθέσιμος για τους ΑΗΣ Μελίτης και Μεγαλόπολης.

Για την ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες, κανείς άλλος επενδυτής πλην του σχήματος Κοπελούζου – CHN Energy, δεν έχει ζητήσει παράταση του διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι κανονικά οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι τις 17 Οκτωβρίου. Το θέμα της παράτασης είναι στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΝ αλλά και της Ευρ. Επιτροπής που εποπτεύει τη διαγωνιστική διαδικασία.

(euro2day.gr)