Πρότυπο Αγρόκτημα στα Ορυχεία της ΔΕΗ

0

Το μεγαλύτερο «οικόπεδο» καινοτόμου καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της χώρας προτείνεται να δημιουργηθεί σε αποκατεστημένα εδάφη της ΔΕΗ στην Κοζάνη, μια περιοχή που έχει ήδη το «know how» ανάλογων καλλιεργειών.

Στο εύφορο αλλά ανεκμετάλλευτο έδαφος που έχει διαμορφωθεί πάνω από τα πρώην ορυχεία, εκεί όπου άλλοτε οι γιγάντιοι εκσκαφείς «ξεκοίλιαζαν» τη γη για να βγάλουν τόνους λιγνίτη, μπορεί να δημιουργηθεί ένα πρότυπο-καινοτόμο αγρόκτημα ενδεικτικής έκτασης 5.000 στρεμμάτων για την καλλιέργεια και την επιχειρηματική αξιοποίηση αρωματικών φυτών από νέους αγρότες, με πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία, στην αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας, στην επιστημονική έρευνα και εκπαίδευση, αλλά και στην ανάπτυξη «δορυφορικών» δραστηριοτήτων.

Η πρόταση διατυπώθηκε από τον βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Θέμη Μουμουλίδη και έχει τύχει ήδη της καταρχήν θετικής ανταπόκρισης, τόσο από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και από τη διοίκηση της ΔΕΗ.

«Στην περιοχή μας η ΔΕΗ κατέχει μια συνολική έκταση 200.000 στρεμμάτων, από την οποία έχουν ήδη αποκατασταθεί μετά την ολοκλήρωση της εξορυκτικής δραστηριότητας περίπου 25.000 – 30.000 στρέμματα. Είναι μια τεράστια έκταση, πέντε φορές μεγαλύτερη από το Ελληνικό. Ζήτησα από τον πρόεδρο της επιχείρησης την παραχώρηση ενός μέρους, ενδεικτικά 5.000 στρεμμάτων, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής του Δήμου Εορδαίας, στο πλαίσιο του πάγιου και δίκαιου αιτήματος για επαναπόδοση των εδαφών και αποκατάσταση μιας χρόνιας αδικίας που θα ισορροπήσει μια τραυματική σχέση μεταξύ της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας και της τοπικής κοινωνίας» είπε στον «Αγρότη» ο κ. Μουμουλίδης, προσθέτοντας πως «ο κ. Παναγιωτάκης είναι ένας άνθρωπος που θέλει το κοινωνικό πρόσωπο της ΔΕΗ και το είδε πολύ θετικά, όπως και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου». Σημειώνεται πως η πρόταση είναι σύμφωνη με την κατεύθυνση της ηγεσίας του υπουργείου, που προωθεί τη δημιουργία Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης Καλλιέργειας, Επεξεργασίας και Εμπορίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συσταθεί σχετική ομάδα εργασίας από τον Μάιο του 2016 και το επόμενο διάστημα αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχει ήδη τα πρωτεία στην εγχώρια καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, με 8.000 στρέμματα σε ένα σύνολο 40.000 στρεμμάτων καλλιέργειάς τους πανελλαδικά.

Με την προσθήκη άλλων 5.000 στρεμμάτων σε αποκατεστημένα εδάφη της ΔΕΗ, μπορεί να καταστεί ?σύμφωνα με την πρόταση? ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κέντρο έρευνας και καλλιέργειας αρωματικών φυτών.

Οι εκτάσεις, που έχουν το κατάλληλο υψόμετρο και μικροκλίμα για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, μπορούν να δοθούν με δίκαια οικονομικά κριτήρια σε νέους αγρότες, άνεργους και ακτήμονες, δημιουργώντας κατ’ ελάχιστον 400 θέσεις εργασίας αγροτών, επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού.

Με την ευθύνη των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορεί να συσταθεί αγροτικός συνεταιρισμός, να διοργανωθούν κύκλοι μαθημάτων από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για την εκπαίδευση των μελών του, να συναφθούν συνεργασίες με ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα για την περαιτέρω έρευνα και εξέλιξη της τεχνογνωσίας στην καλλιέργεια των αρωματικών φυτών και να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την κατοχύρωση σήματος ποιότητας για τα αρωματικά φυτά της περιοχής.

Η εγκατάσταση φυτειών θα συνοδεύεται από την έναρξη πιστοποίησής τους με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας, ενώ μια σύγχρονη μεταποιητική μονάδα, που θα δημιουργηθεί με αξιοποίηση κατάλληλων επενδυτικών προγραμμάτων, μπορεί να παράγει μια ευρεία γκάμα τελικών προϊόντων με πρώτη ύλη τα αρωματικά φυτά, όπως αιθέρια έλαια, αφεψήματα, συμπληρώματα διατροφής κ.ά.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Κοζάνης, η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται να συμβάλει και στην παράλληλη ανάπτυξη της μελισσοκομίας, αλλά και να προσφέρει πολλαπλά οφέλη με την έμμεση δραστηριοποίηση συναφών τομέων, όπως οι μεταφορές, ενώ θα σημάνει και εισροή ξένων κεφαλαίων, καθώς ο στόχος θα είναι κυρίως οι εξαγωγές.

(από την εφημερίδα “Έθνος”)