Πως αντέδρασε η Ευρώπη στην ανακοίνωση Τραμπ για απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού

0

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στην Ευρώπη η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να εγκαταλείψει τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Σε κοινή τους δήλωση, οι Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία τόνισαν ότι «θεωρούμε μη αναστρέψιμη την τάση που προκάλεσε η συμφωνία του Παρισιού και πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν μπορεί να αναδιαπραγματευτεί, καθώς είναι ένα ζωτικό εργαλείο για τον πλανήτη, τις κοινωνίες και την οικονομία».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προέβη στην εξής δήλωση:

«Η Κίνα και η Ε.Ε. συμφωνούν για την ανάγκη διεθνών λύσεων. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ηγεσία στην ενεργειακή μετάβαση και την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού. Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση στην ενεργειακή μετάβαση. Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση στη συμφωνία του Παρισιού».

Ο επίτροπος Ενέργειας, Μιγκέλ Κανιέτε, υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι μια θλιβερή ημέρα για την παγκόσμια κοινότητα, καθώς ένας βασικός εταίρος γυρνά την πλάτη στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η Ε.Ε. δηλώνει απογοητευμένη από τη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού. Η Ε.Ε. θα ενδυναμώσει τις υφιστάμενες σχέσεις της και θα αναζητήσει νέες συμμαχίες… Οι συμμαχίες αυτές θα περιλαμβάνουν φυσικά τις πολυάριθμες αμερικανικές επιχειρήσεις, πολίτες και κοινότητες που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στη συμφωνία του Παρισιού».

Ο γερμανικός βιομηχανικός σύνδεσμος VDMA σχολίασε ότι «η κλιματική άρνηση του Τραμπ πλήττει την οικονομία, ενώ θέτει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις πάνω από τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της παγκόσμιας κοινότητας». Πρόσθεσε πως «η Ευρώπη και οι σύμμαχοί της, όπως και σημαντικές πολιτείες και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, πρέπει τώρα να κρατήσουν σταθερή πορεία».

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Μπάρμπαρα Χέντριξ, είπε ότι περιμένει από τις υπόλοιπες χώρες να προχωρήσουν με την εφαρμογή της συμφωνίας. «Ο υπόλοιπος κόσμος έχει μια ολοένα και πιο σθεναρή στάση, άρα είμαι αισιόδοξη».

Η Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός της Βρετανίας, δήλωσε απογοητευμένη και πρόσθεσε ότι η χώρα της παραμένει αφοσιωμένη στη συμφωνία.

Ο Ιάπωνας υπουργός Περιβάλλοντος, Γιοίτσι Γιαμαμότο, δήλωσε πως «η απόφαση του προέδρου Τραμπ είναι σα να γυρίζει την πλάτη του στη σοφία της ανθρωπότητας. Είμαι πολύ απογοητευμένος. Είμαι θυμωμένος».

Ο Ρώσος αναπ. πρωθυπουργός, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, δήλωσε ότι «πήραμε την απόφαση να συμμετέχουμε και δε νομίζω ότι θα την αλλάξουμε».

Ο Γάλλος υπουργός Περιβάλλοντος, Νικολά Χουλότ, τόνισε πως η συμφωνία του Παρισιού «δεν είναι νεκρή. Αντιθέτως, η ίδια η Γαλλία αντί να περιορίσει τις φιλοδοξίες της θα τις ενισχύσει και θα τραβήξουμε μαζί μας και άλλα κράτη. Η Γαλλία σκοπεύει να διατηρήσει και να ενισχύσει τη διπλωματική της ηγεσία στο συγκεκριμένο τομέα».