Πώς φτάσαμε και τι φέρνει η εποχή “Ιβάν – Γαλλογερμανικός άξονας” στον ΟΛΘ

0

Προκειμένου να καταλήξει το 67% του ΟΛΘ στην κοινοπραξία Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LTD and Terminal Link SAS, το σχήμα που χθες αναδείχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ προτιμητέος επενδυτής στο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί, χρειάστηκε η δεύτερη προσφορά να ξεπεράσει τις προσδοκίες: για τις 6.753.600 μετοχές του ΟΛΘ που αντιστοιχούν στο 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού, δόθηκαν 231,926 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε τιμή ανά μετοχή 34,36 ευρώ, όταν χθες στο ταμπλό η μετοχή έκλεισε στα 20,51 ευρώ, που αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 138,516 εκατ. ευρώ (για το 67%).

Το premium δηλαδή αγγίζει το 70%, γεγονός που δείχνει ότι η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν εκτός του γερμανικού επενδυτικού σχήματος η θυγατρική της γαλλικής εταιρείας CMA μιας σημαντικής εταιρείας στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών και των λιμενικών υποδομών αλλά και η Belterra συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, “καιγόταν” για την απόκτηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Είχε προηγηθεί βεβαίως ο πρώτος γύρος του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν είχαν προηγηθεί οι άραβες της 231,926 εκατ. ευρώ (Dubai Ports World). Μάλιστα οι πληροφορίες ήθελαν την πρώτη προσφορά να κυμαίνεται πολύ πάνω από τις δύο επόμενες προσφορές (στη διαδικασία συμμετείχε επίσης και η ICTS από τις Φιλιππίνες).

Δηλαδή στον πρώτο γύρο του διαγωνισμού, η προσφορά της κοινοπραξίας που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής ήταν σημαντικά χαμηλότερη της δεύτερης προσφοράς που οδήγησε χθες στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που θύμισε το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αντίστοιχα η τελική προσφορά των Αράβων της DP World δεν ξεπέρασε τα 208 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα η διαφορά να είναι μεγαλύτερη του 10% και επομένως ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί με το προσφερόμενο τίμημα να εκτιμάται ότι ξεπερνά κατά 45% το εύλογο τίμημα που είχε καθοριστεί από τους ανεξάρτητους εκτιμητές.

Η επιτυχία του διαγωνισμού πάντως σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις οφείλεται σε δύο καθοριστικούς παράγοντες οι οποίοι δεν είναι εντελώς ανεξάρτητοι μεταξύ τους:

Πρώτον η στρατηγική θέση και ο ανταγωνισμός του ΟΛΘ. Η DP World διαχειρίζεται ένα από τα δύο λιμάνια που εκτιμάται ότι θα ανταγωνιστεί η Θεσσαλονίκη εφόσον υπάρξει ένας ισχυρός παίκτης που θα διαχειριστεί τις τύχες του λιμανιού. Ο λόγος για το λιμάνι της Κοστάντσας στη Ρουμανία. Το δεύτερο λιμάνι που θεωρείται άμεσα ανταγωνιστικό της Θεσσαλονίκης είναι το τουρκικό Asya Port στη Ραιδεστό. Το πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης είναι τα φορτία που θα κατευθυνθούν προς τα εκεί αποφεύγουν τις πολύωρες καθυστερήσεις στο Βόσπορο. Προϋπόθεση ωστόσο είναι η υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων, που περιλαμβάνονται στο υποχρεωτικό αλλά και στο προαιρετικό πρόγραμμα που συνοδεύει την παραχώρηση.

Ο δεύτερος παράγοντας που οδήγησε στην επιτυχία του διαγωνισμού – ως αποτέλεσμα και της σημασίας του λιμανιού – ήταν η συμμετοχή περισσότερων σχημάτων που είχαν πραγματικό συμφέρον και ήθελαν πραγματικά να αναδειχθούν νικητές. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των διαγωνισμών για μεγάλες παραχωρήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα ήταν ότι στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών συμμετείχε μόνο ένας ενδιαφερόμενος (μόνο στην προκαταρκτική φάση των μη δεσμευτικών προσφορών συμμετείχαν περισσότερες εταιρείες). Ο ανταγωνισμός λοιπόν έφερε την καλή προσφορά και τη νέα εποχή για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται τέλος ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση του ΟΛΘ Α.Ε. έως το 2051 ενώ το ΤΑΙΠΕΔ θα εξακολουθήσει να κατέχει το 7,24% του μετοχικού κεφαλαίου.