Ράλι του Χαλκού εν Μέσω Ανησυχίας για τα Αποθέματα

0

Ο χαλκός έχει επιδοθεί σε ένα ανοδικό σερί από την αρχή του μήνα, καταγράφοντας έξι διαδοχικές συνεδριάσεις με κέρδη μέσα στον Ιούνιο, με την τιμή του μετάλλου να έχει ενισχυθεί στο διάστημα αυτό κατά 6,51% και να διαμορφώνεται στη συνεδρίαση της Παρασκευής στα 7.332 δολάρια ο τόνος, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά στα 7.348 δολάρια ο τόνος, μία τιμή που τελευταία φορά έκανε την εμφάνισή της τον Ιανουάριο του 2014

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες η τιμή του βιομηχανικού μετάλλου έχει ενισχυθεί περισσότερο από 28%, ενώ συνολικά από τα χαμηλά του Απριλίου 2016 η τιμή έχει εκτοξευθεί 70%. Την εβδομάδα 4-8 Ιουνίου το ανοδικό ράλι οφείλεται στις ανησυχίες για πιθανή έλλειψη σε αποθέματα χαλκού, που τις προκάλεσαν αφενός οι διαπραγματεύσεις των εργαζομένων στο μεγαλύτερο ορυχείο του κόσμου στη Χιλή (το περσινό αδιέξοδο στις συνομιλίες είχε ως αποτέλεσμα μία απεργία διάρκειας 43 ημερών), αφετέρου τα στοιχεία για τις εισαγωγές πρώτων υλών της Κίνας από την αρχή του 2018 μέχρι τον Μάιο που ήταν ιδιαίτερα αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2017.

Η ένωση των 2.500 εργαζομένων στο ορυχείο χαλκού Εσκοντίντα στη Χιλή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη συνιδιοκτήτρια BHP που κατέχει το 57,5% του ορυχείου (η Rio Tinto έχει 30%), απαιτώντας ένα επίδομα ίσο με το 4% των μερισμάτων που αποδόθηκαν στους μετόχους της εταιρείας το 2017, το ύψος του οποίου ανέρχεται περίπου στα 34.000 δολάρια για κάθε εργαζόμενο (αν δοθεί θα είναι το μεγαλύτερο επίδομα που έχει δοθεί ποτέ σε εργαζόμενους ορυχείων στη Χιλή).

Το αδιέξοδο των περσινών συνομιλιών οδήγησε σε απεργία που διήρκεσε 43 ημέρες και προκάλεσε μείωση της ετήσιας παραγωγής του ορυχείου και αναταράξεις στην αγορά χαλκού και έληξε όταν οι εργαζόμενοι επικαλέστηκαν μία νομική διάταξη που τους επέτρεπε να παρατείνουν την υπάρχουσα σύμβασή τους κατά 18 μήνες (μέχρι τον φετινό Ιούλιο). Το ορυχείο της Εσκοντίντα είναι υπεύθυνο για το 5% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού.

Η BHP έχει επενδύσει σχεδόν 8 δισ. δολ. για την επέκταση του ορυχείου (συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου νερού αξίας 3,4 δισ. δολ.) τα τελευταία πέντε χρόνια, για να διατηρήσει την ετήσια παραγωγή της πάνω από 1 εκατ. τόνους και να ανταποκριθεί έτσι στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς. Οι προβλέψεις για το 2018 κάνουν λόγο για ετήσια παραγωγή 1,18 εκατ. με 1,23 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά περίπου 300.000 τόνους.

Στον προβληματισμό της αγοράς για τις διαβουλεύσεις στη Χιλή, ήρθαν να προστεθούν ανησυχίες από τις εισαγωγές πρώτων υλών της Κίνας, τα στοιχεία των οποίων έδειξαν ιδιαίτερα ενισχυμένη ζήτηση για το βασικό μέταλλο.

Τα στοιχεία από τα τελωνεία της Κίνας έδειξαν ότι ο όγκος εισαγωγών ακατέργαστου χαλκού τον Μάιο αυξήθηκε σχεδόν κατά 22% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι στους 475.000 τόνους (το υψηλότερο επίπεδο για τον συγκεκριμένο μήνα περισσότερο από μία δεκαετία σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters).

Τα φορτία που αφίχθησαν στα κινεζικά λιμάνια αυξήθηκαν κατά 37% από τον Μάιο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018, σε 1,58 εκατ. τόνους, ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο οι εισαγωγές για το μέταλλο ανήλθαν στους 7,8 εκατ. τόνους, ένα υψηλό για το διάστημα αυτό από το 2000, δείχνοντας πως η ζήτηση για τον χαλκό στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, απορροφώντας όλο και περισσότερο μεγαλύτερο ποσοστό από την παγκόσμια προσφορά.

(από την εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», 11/06/2018)