Σήμερα η Ανακοίνωση των Αποτελεσμάτων στο Τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ

0

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της γεώτρησης φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο επίσημες πηγές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, της σχετικής ανακοίνωσης από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη θα προηγηθούν ανακοινώσεις των εταιρειών ΕΝΙ και Total στα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Γαλλίας, αντίστοιχα.

Το «Καλυψώ» φέρεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να είναι μεγαλύτερο από το «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12, που περιέχει 4,5 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 6 τρισ. κυβικά πόδια στο «Καλυψώ», ποσότητα αρκετή να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για 20 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λακκοτρύπης είχε αναφέρει ότι η γεωλογική δομή στο κοίτασμα «Καλυψώ», είναι παρόμοια με του αιγυπτιακού κοιτάσματος-μαμούθ Ζορ.

Επόμενος γεωτρητικός στόχος είναι η «Σουπιά» στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, μέσα στις επόμενες μέρες. Παράλληλα, ο Αμερικανικός κολοσσός Exxon Mobil αρχίζει εργασίες στο οικόπεδο 10 μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Στο μεταξύ, δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν, κατά τις επαφές του στην Ιταλία, μετέφερε την «ευαισθησία» της χώρας του για τις δραστηριότητες της ΕΝΙ στη Μεσόγειο, ενώ ειδικότερα για το τεμάχιο 6 φέρεται να ανέφερε ότι εμπεριέχουν κινδύνους για τη «βόρεια Κύπρο» -όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα- και την Τουρκία.