Σήμερα το Νομοσχέδιο της Βρετανικής Κυβέρνησης για το Brexit

0

Το νομοσχέδιο για την Συμφωνία Αποχώρησης από την Ε.Ε. επιβεβαίωσε ότι θα φέρει, σήμερα, στην Βουλή των Κοινοτήτων η βρετανική κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του αν θα καταθέσει εκ νέου μία πρόταση για τη διεξαγωγή της κρίσιμης ψηφοφορίας, με ένα καθαρό «ναι ή όχι», για την συμφωνία στην οποία κατέληξε τις προηγούμενες μέρες, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες.

Ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Στιβ Μπάρκλεϊ δήλωσε ότι οι βουλευτές και των δύο σωμάτων θα βρουν μπροστά τους σήμερα «ένα νομοσχέδιο που ολοκληρώνει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, προστατεύει τις θέσεις εργασίας και την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στις προτεραιότητες των πολιτών, όπως η υγεία, η εκπαίδευσης και η εγκληματικότητα».

Ο πρόεδρος της Βουλής έχει τη δυνατότητα να αποκλείσει τη διεξαγωγή μίας ακόμη κρίσιμης ψηφοφορίας, εφόσον απέτυχε να γίνει το Σάββατο, και έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να πραγματοποιούνται αέναα ψηφοφορίες πάνω σε προτάσεις με το ίδιο θέμα.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση εισαγάγει σήμερα στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης, είναι εφικτό να προχωρήσει η διαδικασία στη δεύτερη ανάγνωσή του στη Βουλή ακόμη και αύριο, οπότε οι βουλευτές θα πρέπει να δηλώσουν «ναι ή όχι» για να προχωρήσει στα επόμενα στάδια στη Βουλή των Κοινοτήτων. Εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο στο δεύτερο στάδιο, υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης τροπολογιών, που να αφορούν την προσθήκη στο νομοσχέδιο για τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και ακόμη την παράταση της μεταβατικής περιόδου με την ΕΕ πέραν του 2020.