Σε Απεργιακό Κλοιό από Σήμερα τα ΕΛΠΕ

0

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια, αντιδρώντας στην πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του Ομίλου, ενώ έχουν προγραμματίσει και 24ωρη απεργία για το Σάββατο 14 Ιουλίου.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στον Όμιλο εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο προσφυγών στα ελληνικά και το ευρωπαϊκό δικαστήριο κατά της διαδικασίας πώλησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, Παναγιώτη Οφθαλμίδη, οι εργαζόμενοι τάσσονται υπέρ της διατήρησης του ποσοστού του Δημοσίου -που είναι σήμερα 35%- και υποστηρίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση θα έχει επιπτώσεις στον παρεμβατικό, όπως ανέφεραν, ρόλο των ΕΛΠΕ στην εγχώρια αγορά, στην ασφάλεια εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων και στη συμμετοχή τους στις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Επικαλούμενοι επαφές με παράγοντες που εμπλέκονται στην διαδικασία, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέφεραν ότι πιθανολογείται η είσοδος νέων εταιρειών από τον κλάδο της διύλισης στα σχήματα που διεκδικούν τα ΕΛΠΕ, καθώς και ότι -σε περίπτωση που δεν υπάρξει τελική συμφωνία- μπορεί να ενεργοποιηθεί το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών μέσω χρηματιστηρίου.

Ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου, Κωνσταντίνος Τοκατλίδης, υποστήριξε ότι η διαδικασία που επελέγη δε διασφαλίζει τα συμφέροντα των μετόχων, των εργαζομένων και της κοινωνίας. Εκτός από τα δικαστήρια, εξετάζονται πρόσφυγες και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.