Σε καθεστώς αυστηρής προστασίας ο δυτικός Θερμαϊκός

0

Σε καθεστώς αυστηρής προστασίας θέτει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμο­να – Ευρύτερη περιοχή -Αξιούπολη», με «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα – Αλυκή Κίτρους» και με κωδικό GR1250004 «Αλυ­κή Κίτρους – Ευρύτερη περιοχή», με απόφαση του πού δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ αρ.294, τεύχος Δ΄ της 21ης Αυγούστου 2018).

Με την απόφαση επιβάλλονται οκτώ απαγορεύσεις σε βασικές οικιστικές, αγροτικές και άλλες δραστηριότητες για την διατήρηση του υφιστάμενου χερσαίου, υδάτινου και θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στην ίδια απόφαση περιγράφονται αναλυτικά 30 δραστηριότητες (από έρευνα, μέχρι συντήρηση υφιστάμενων εγκαταστάσεων), ώστε να συμπληρώνεται με ακρίβεια το καθεστώς προστασίας και να μην ανοίγουν «παράθυρα» για ερμηνείες και νέες παρεμβάσεις.

Για την ευαίσθητη και εξαιρετικά επιβαρυμένη περιοχή στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού το ΥΠΕΝ έχει θέσει παράλληλα σε διαβούλευση σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη δημιουργία Εθνικού πάρκου, που συναντά τοπικές αντιδράσεις όσον αφορά τα μέτρα προστασίας που ορίζει δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Ειδικότερα σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΥΠΕΝ (αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/47695/2669), που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και τέθηκε σε ισχύ καθορίζονται όροι και περιορισμοί για την προ­στασία του συνόλου της έκτασης των περιοχών του δι­κτύου Natura 2000 με κωδ. GR1220002 «Δέλτα Αξιού – Λουδία -Αλιάκμονα – Ευρύτερη περιοχή – Αξιούπολη», GR1220010 «Δέλτα Αξιού – Λουδία -Αλιάκμονα – Αλυκή Κίτρους» και GR1250004 «Αλυκή Κίτρους – Ευρύτερη περιοχή».

Διαβάστε τη συνέχεια στο ecopress.gr