Σε Νέο Ιστορικό Χαμηλό το 10ετές Λόγω Μooody’s

0

Η «προαναγγελία» αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, οδήγησε χθες την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,155% από το 1,19% που κυμαίνονταν χθες.

Ανάλογη πτωτική πορεία έχει και το 5ετές ομόλογοτου οποίου η απόδοση υποχώρησε στο 0,388% από 0,41%.

Ο Διεθνής Οίκος Αξιολόγησης Moody’s χαρακτήρισε ως θετική για το αξιόχρεο της χώρας (credit positive) την πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα, ποσού περίπου 2,7 δισ. ευρώ -από το χρέος ύψους 8,4 δισ. ευρώ που είχε έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του, η πρόωρη αποπληρωμή θα μειώσει τις δαπάνες για τόκους του ελληνικού δημοσίου και θα επιμηκύνει οριακά τη μέση διάρκεια του χρέους του, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητά του.

Με την πρόωρη μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα έχει υποχρεώσεις έναντι του Ταμείου για το 2019 και το 2020 και αναμένει μία εξοικονόμηση ύψους 70 εκατ. ευρώ ή περίπου 1,2% των δαπανών της για τόκους.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 4 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολό τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς.