Σε Σύνοδο Κορυφής Προσβλέπει η Αθήνα για τη Ρύθμιση του Χρέους

0
Σύνοδο Κορυφής «φωτογραφίζει» η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι η Ελλάδα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου μπορεί να προσμένει συμφωνία μόνο για την εκταμίευση της δόσης και την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, χωρίς, όμως, ρύθμιση του χρέους.
«Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους –αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους– μας βοηθάνε τα μάλα», σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Μας βγάζουν από το δίλημμα για το εάν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής», επισήμαναν οι ίδιοι κύκλοι.

Η ευρωπαϊκή πηγή είπε παράλληλα, σύμφωνα με το skai.gr, πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μία και μόνο πρόταση στο τραπέζι και αυτή είναι να μείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως συμμετοχή σε δανειακές συμβάσεις.

Ο αξιωματούχος εκτίμησε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε δική της ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα μπορούσε να δρομολογήσει είσοδο των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση.

Όπως εξήγησε, τυχόν ανάλυση της ΕΚΤ θα ερχόταν σε ευθεία ρήξη με την τοποθέτηση του ΔΝΤ που διαμηνύει σε όλους στους τόνους πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς βαθύτερα μέσα ελάφρυνσης.

Σημειώνεται πάντως ότι την Τρίτη ο Μπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ στενός συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι, διαμήνυσε πως η ΕΚΤ θα προβεί σε δίκη της «αυτόνομη» αξιολόγηση του χρέους, αν και θα λάβει σοβαρά υπόψη της τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Εν τω μεταξύ, σφοδρή κριτική κατά της ελληνικής κυβέρνησης άσκησε χθες ο Γερμανός υπουργ’ος Οικονομικών Β.Σόιμπλε από το βήμα συνεδρίου στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι η Αθήνα «έχει κάνει βήματα προόδου, όμως η πολιτική ηγεσία της επιμένει να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους».

«Μην κατηγορείτε εμένα για τις δομικές αδυναμίες του ελληνικού προγράμματος», προσέθεσε, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς στις κατηγορίες που έχει δεχθεί περί υπερβολικά σκληρής αντιμετώπισης της Ελλάδας.

«Οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους», σχολίασαν κυβερνητικές πηγές.