Σημαντικό Κοίτασμα Πετρελαίου στο Σουρινάμ στη Λατινική Αμερική

0

Δύο εβδομάδες μετά τη σύμπραξη της Γαλλικής Super Total με την Apache Corporation για έρευνες στο Σουρινάμ, οι δύο εταιρίες πετρελαίου ανακοίνωσαν μια σημαντική ανακάλυψη πετρελαίου στο Block 58, προσδοκώντας ότι οι παραγωγικές ανακαλύψεις της Γουιάνας επεκτείνονται στα ύδατα του γειτονικού Σουρινάμ.

Οι Apache και Total πραγματοποίησαν την γεώτρηση στο Block 58, στο οποίο η Total είχε μόλις αποκτήσει ένα ποσοστό 50% .

“Η νέα άδεια επεκτείνει τις θέσεις μας στη λεκάνη της Γουιάνας-Σουρινάμ, μια εξαιρετική περιοχή σε πετρελαϊκά αποθέματα”, δήλωσε ο Arnaud Breuillac, Πρόεδρος, Εξερεύνησης & Παραγωγής στην Total, στα τέλη Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία.

Μετά τη γεώτρηση στο Maka Central-1 στο Block 58, η Total και η Apache εντόπισαν το πετρέλαιο, με τον CEO της Apache και πρόεδρο John J. Christmann να δηλώνει: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα της Maka Central-1».

“Τα προκαταρκτικά δεδομένα αξιολόγησης δείχνουν τη δυνατότητα για παραγωγική πετρελαιοπηγή. Επιπλέον, το μέγεθος του στρωματογραφικού χαρακτηριστικού, όπως ορίζεται από την 3-D σεισμική απεικόνιση, υποδηλώνει ένα σημαντικό πόρο”, δήλωσε ο J.Christmann.

“Σε συνεργασία με την Total, ανυπομονούμε να προχωρήσουμε τόσο στην εξερεύνηση όσο και στην ανάπτυξη των ανακαλύψεων στο μπλοκ”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Apache.

Μεγάλες ανακαλύψεις στο παραθαλάσσιο Σουρινάμ θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη χώρα της Νότιας Αμερικής σε παραγωγό πετρελαίου, καθώς οι σημαντικές ανακαλύψεις πετρελαίου έκαναν τη γείτονα Γουιάνα τον νεότερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Γουιάνα εντάχθηκε επισήμως στις τάξεις των χωρών παραγωγής πετρελαίου, αφού η ExxonMobil και οι συνεργάτες της ξεκίνησαν την παραγωγή πετρελαίου στην ανοικτή θάλασσα της χώρας της Νότιας Αμερικής.

Η ExxonMobil και η συνεργάτης της Hess Corporation ξεκίνησαν την παραγωγή πετρελαίου από την περιοχή της Λάϊζας στην ανοικτή γη της Γουιάνας πριν από το χρονοδιάγραμμα και λιγότερο από πέντε χρόνια μετά την πρώτη ανακάλυψη του πετρελαίου, σύμφωνα με αμερικανική δήλωση.

Το πρώτο φορτίο πετρελαίου από τη Γουιάνα πρόκειται να πωληθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ η παραγωγή από τη κοίτασμα Λίζα Φάση 1 αναμένεται να φθάσει στους 120.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τους επόμενους μήνες, δήλωσε εκπρόσωπος της  Exxon.

Η Apache Corp. μετά την ανακάλυψη είδε αύξηση των μετοχών της πάνω από 20%.