Στήριξη ΥΠΕΝ σε ΔΕΔΑ για τα Δίκτυα Φ. Αερίου στην Περιφέρεια

0

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε πως στηρίζει την ΔΕΔΑ στις όποιες ενέργειές της αναφορικά με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να απεντάξει την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη Βέροια και τα Γιαννιτσά. Το θέμα που είχε αναδείξει δημοσιογραφική ιστοσελίδα δέχτηκε σκληρή κριτική από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά και τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο.

Στο θέμα είχε αναφερθεί διεξοδικά το energia.gr ( εδώ) την περασμένη Τρίτη 5 Μαΐου, στο οποίο τονίζαμε πως, σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, που απαντούσαν στο εν λόγω δημοσίευμα, ουδέποτε εξαιρέθηκαν οι πόλεις της Πελοποννήσου από το αναθεωρημένο 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ. Οι πόλεις αυτές είναι ενταγμένες κανονικά στο πρόγραμμα όμως, έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, επειδή δεν ήταν εφικτό να γίνει, με βάση το αρχικό σχέδιο, υποστήριξαν οι ίδιοι κύκλοι.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση, το ΥΠΕΝ διασαφηνίζει πως υπάρχει αποφασιστικότητα και η βούληση ώστε να αναπτυχθούν τα εν λόγω δίκτυα στην περιφέρεια το δυνατό συντομώτερα, είτε από την ΔΕΔΑ που ανήκει ακόμη στον όμιλο της ΔΕΠΑ Υποδομών, είτε από άλλες ιδιωτικές εταιρείες, όπως έχει άλλωστε το δικαίωμα να αποφασίσει από την πλευρά της, η ΡΑΕ.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου:

Αναφορικά με τις πληροφορίες που φέρουν την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προκρίνει κατά την έγκριση του νέου πενταετούς προγράμματος 2020-2024 της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) την απένταξη των πόλεων της Τρίπολης, της Κορίνθου, του Άργους, του Ναυπλίου, της Καλαμάτας, της Σπάρτης, της Βέροιας και των Γιαννιτσών από το επιχειρηματικό της πλάνο, επισημαίνονται τα εξής:
Σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, προβλέπεται ότι στις άδειες διαχείρισης και διανομής φυσικού αερίου, που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ στη ΔΕΔΑ, η τελευταία παύει να αποτελεί φορέα υλοποίησης στην περίπτωση που εντός 18 μηνών δεν υλοποιηθούν τα έργα σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

Σε περίπτωση που παρατηρούνται καθυστερήσεις, ο Κανονισμός Αδειών της ΡΑΕ δίνει τη δυνατότητα σε άλλες ενδιαφερόμενες εταιρίες που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις καταθέσουν αίτηση στο Ρυθμιστή για να αναπτύξουν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλες της Περιφέρειες της χώρας –συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Πελοποννήσου-, όπου το επιθυμούν οι τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει βούληση να δημιουργηθούν τα δίκτυα το ταχύτερο δυνατό, είτε από τη ΔΕΔΑ –που βρίσκεται σε τροχιά ιδιωτικοποίησης ως εταιρεία του ομίλου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ-, είτε από άλλες ιδιωτικές εταιρείες.

Το ΥΠΕΝ στηρίζει τη ΔΕΔΑ στις όποιες ενέργειές της αναφορικά με την απόφαση της ΡΑΕ. Παράλληλα, καλεί τις Περιφέρειες να προωθήσουν άμεσα και αποτελεσματικά όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των έργων.

Η ΔΕΔΑ, μετά την επικαιροποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, προχωρά δυναμικά σε πόλεις της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Στερεάς Ελλάδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας. Στη Δυτική Μακεδονία, ο σχεδιασμός έχει λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση, ώστε και οι τηλεθερμάνσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν –με το φυσικό αέριο ως καύσιμο- αλλά και δίκτυο να αναπτυχθεί σε πόλεις όπως η Φλώρινα.

Το ΥΠΕΝ στηρίζει την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου και στον λιγνιτικό δήμο της Μεγαλόπολης, ο οποίος δεν είχε ενταχθεί στον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ. Όσον αφορά στην παροχή θερμότητας στο υφιστάμενο δίκτυο τηλεθέρμανσης κατά το μεταβατικό διάστημα (μέχρι την λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου), θα εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία του δικτύου και η ομαλή μετάβαση στο φυσικό αέριο χωρίς καμία επιβάρυνση των καταναλωτών.

Επισημαίνεται τέλος ότι ο σχεδιασμός για τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου υπό το πρίσμα της απολιγνιτοποίησης και του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα πρέπει ασφαλώς να ευθυγραμμίζεται και με τον αντίστοιχο σχεδιασμό για το δίκτυο μεταφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες του ΕΣΕΚ και επιταχύνει τα έργα που φέρνουν το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία.