Στην Αθήνα Σήμερα ο Μακρόν – Figaro: Γαλλικό Ενδιαφέρον για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και Υδρογονάνθρακες

0

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τη χώρα μας από τον επιχειρηματικό κόσμο της Γαλλίας αναδεικνύει η Le Figaro εν όψει της σημερινής διήμερης επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, κάποιες από τις εταιρείες, οι επικεφαλής των οποίων συνοδεύουν το Γάλλο Πρόεδρο, είναι υποψήφιες για την εξαγορά της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και της ΔΕΗ, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην παρουσία της Total στον τομέα των υδρογονανθράκων (μέσω κοινοπραξίας με τα ΕΛΠΕ και την Edison για το Οικόπεδο 2 στο Ιόνιο).

Η Le Figaro επισημαίνει εξάλλου ότι από τους 40 περίπου επιχειρηματίες που θα συνοδεύσουν τον Εμμανουέλ Μακρόν – ο οποίος φτάνει στη χώρα μας σήμερα το μεσημέρι – οι δέκα είναι επικεφαλής των κορυφαίων και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων της Γαλλίας, δηλαδή των Τotal, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance και Engie. Αναμένεται να συναντηθούν με εκπροσώπων μεγάλων εγχώριων εταιρειών του ενεργειακού, βιομηχανικού, κατασκευαστικού κλπ. τομέα, όπωςΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Energean Oil & Gas, Όμιλος Μυτιληναίου, Όμιλος Κοπελούζου, Creta Farm, Apivita, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΑΚΤΩΡ κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, στο ελληνο-γαλλικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Ίδρυμα Νιάρχος οι παρακάτω Έλληνες επιχειρηματίες και κορυφαία στελέχη εταιρειών:

· ΕμμανουήλΠαναγιωτάκης (ΔΕΗ)

· Βαρδής Βαρδινογιάννης (Motor Oil)

· Στάθης Τσοτσορός (ΕΛΠΕ)

· Μαθιός Ρήγας (Energean Oil & Gas)

· Δημήτρης Κοπελούζος (όμιλος Κοπελούζου)

· Ευάγγελος Μυτιληναίος (όμιλος Μυτιληναίου)

· Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)

· Δημήτρης Κούτρας (ΑΚΤΩΡ)

· Απόστολος Αλεξόπουλος (Δομοτεχνική)

· Νικόλας Θεοδωρίδης (Αρχιρόδον)

· Χαράλαμπος Στασινόπουλος (Profile)

· Σωκράτης Λαζαρίδης (Χρηματιστήριο Αθηνών)

· Γιώργος Χατζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς)

· Βασίλης Ράπανος (Alpha Bank )

· Παναγιώτης Θωμόπουλος (Εθνική Τράπεζα)

· Νίκος Καραμούζης (Eurobank)

· Παναγιώτης Ρουμελιώτης (Τράπεζα Αττικής)

· Νίκος Στασινόπουλος (ΒΙΟΧΑΛΚΟ)

· Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (ΕΥΔΑΠ)

· Κωνσταντίνος Μέλιος (ΟΛΘ)

· Γιώργος Κορρές (Κορρές)

· Νίκος Κουτσιανάς (Apivita)

· Γιάννης Μανταλάς (Mediterra)

· Νίκος Ευθυμιάδης (Ομιλος Αγροτεχνολογίας Ρεδεστός)

· Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita)

· Εμμανουήλ Δομαζάκης (Creta Farm)

· Ιωάννα Παπαδοπούλου (Παπαδοπούλου)

· Βασίλης Ζαφειρόπουλος (Dogma Gourmet)

· Μαρία Σκλαβενίτη (Σκλαβενίτης)

· Βασίλης Μάκιος (Corallia)

· Xάρης Μπρουμίδης (Vodafone)

· Πάνος Παπαδόπουλος (Forthnet)

· Γιώργος Γιορδαμλής (Prisma Electronics)

· Χριστιανός Χατζημηνάς (Theon Sensors)

· Κωνσταντίνος Αποστολίδης (Raycap)

· Νίκος Κοντός (Raymetrics)

· Γιάννης Δοξαράς (Warply)

· Πολυχρόνης Συγγελίδης (Viamar)

· Θεόδωρος Βασιλάκης (Aegean Airlines)

· Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (Costa Navarino)

· Θεόδωρος Βενιάμης (Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών)

· Θεόδωρος Φέσσας (ΣΕΒ)

· Θανάσης Σαββάκης (ΣΕΒ Βορείου Ελλάδας)

· Γιάννης Ρέτσος (Ξενοδοχεία Ηλέκτρα -ΣΕΤΕ)

· Θεόδωρος Τρύφων (Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχάνων)

· Κωνσταντίνος Κόκκαλης (Intracom Holdings)

· Πέτρος Σουρέτης (Intrakat)

Το άρθρο της Figaro για την επίσκεψη Μακρόν

Εδώ και μερικές ημέρες αρχαιολόγοι και Αρχές πρωτοκόλλου ανεβαίνουν στην Πνύκα. Αυτός ο μικρός λόφος που βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη είναι διάσημος σε ολόκληρο τον κόσμο γιατί εκεί ήπιε το κώνειο ο Σωκράτης, καταδικασθείς σε θάνατο από τους Αθηναίους. Εκεί, επίσης, μερικούς αιώνες αργότερα, το 1959, ο Αντρέ Μαλρό έκανε την ιστορική ομιλία του για την έναρξη φωτισμού της Ακρόπολης.

Η θέα προς τον Παρθενώνα είναι συγκλονιστική από αυτό το σημείο. Και εκεί ακριβώς επέλεξε ο Εμμανουέλ Μακρόν να κάνει την ομιλία του, δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, γράφει η Le Figaro, σε αφιέρωμα στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του Μπριζίτ θα επισκεφθούν επίσημα την Αθήνα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου και οι Έλληνες ελπίζουν πολλά από αυτό, σημειώνει η εφημερίδα. Πέρα από την περιήγηση στον ιερό βράχο, στο Μουσείο Ακροπόλεως και στην Αρχαία αγορά, η επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας είναι καθοριστική για την Αθήνα. Παρότι γίνεται πριν από τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η Αθήνα υπολογίζει στη βοήθεια του Παρισιού για να ζητηθεί στις γερμανικές Αρχές ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (180% του ΑΕΠ).

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει μόνος. Θα συνοδεύεται από περίπου 10 επικεφαλής επιχειρήσεων των εταιρειών Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance και Engie.

«Είναι τα πρώτα ονόματα της γαλλικής οικονομίας. Θέλουν να στείλουν μήνυμα ότι η Γαλλία θα συνοδεύσει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και να την βγάλουν από τη μιζέρια» σχολιάζει ο Νίκος Βερνίκος, πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο ίδιος μάλιστα εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί οι επικεφαλής αυτών των επιχειρήσεων και όχι απλοί εκπρόσωποί της θα συνοδεύσουν τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία διατηρεί, παρά την οικονομική κρίση, μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Μεταξύ των επιχειρηματιών θα βρίσκεται και ο Nicolas Dufourcq, διευθυντής της Bpifrance -έρχεται μετά από ελληνικό αίτημα, αφού η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει τράπεζα επενδύσεων.

«Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η Γαλλία αρχίζει να επιστρέφει στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια κάποιες εταιρείες πλήρωσαν τα σπασμένα και εγκατέλειψαν τη χώρα, όπως το Carrefour, η Cr edit agricole και η Soci ee g eerale. Στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η εταιρεία της Μασσαλίας CMA CGM υπέγραψε μόλις συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε κονσόρτιουμ με τη Γερμανία. Έτσι, αντίθετα με το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο πέρασε σε κινεζικό έλεγχο, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένει ευρωπαϊκό. Αυτό έχει στρατηγική σημασία για τη Γαλλία, η οποία θέλει να φρενάρει την επιθετικότητα του Πεκίνου στη νότια Ευρώπη.

Άλλες επιχειρήσεις, όπως η Suez και η EDF, είναι υποψήφιες για την εξαγορά των εταιρειών νερού και ηλεκτρισμού, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ.

Όσο για την Total, ενδιαφέρεται για τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη.

Ολα αυτά επαρκούν στην Ελλάδα για να φθάσει τον στόχο των 1.9 δισ. ευρώ ιδιωτικοποιήσεων για το 2017; «Αναμφίβολα όχι, αλλά αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον στέλνει ένα μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές για μια Ελλάδα, η οποία βγάζει το κεφάλι από το νερό» σχολιάζει ο Νίκος Βερνίκος.

«Από τις 24 Ιουλίου 2017 και μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η διεθνής κοινότητα δεν μας κοιτάζει πια με το ίδιο μάτι» προσθέτει.