Στην Αττάλεια Κατέπλευσε ο «Πορθητής»

0

Στην Αττάλεια κατέπλευσε το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, ο «Πορθητής» (Fatih), το οποίο ξεκίνησε το ταξίδι του πριν από πέντε ημέρες από τον κόλπο της Νικομήδειας.

Οι προετοιμασίες για να προβεί σε έρευνες και γεωτρήσεις διήρκεσαν πάνω από έξι μήνες και τώρα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, είναι έτοιμο να αρχίσει τις εργασίες του στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Αναφερόμενος στην έλευση του τουρκικού γεωτρύπανου στην περιοχή, ο διαπραγματευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για δραστηριότητα στο πλαίσιο δημιουργίας τετελεσμένων και επέκτασης της κατοχής.

«Χρειάζεται προσοχή και θέλουμε όσο το δυνατό ταχύτερα να συνεχίσουμε την προσπάθεια για λύση», σημείωσε.

«Εμείς δεν περιμένουν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, αλλά προσπαθούμε να τις δημιουργήσουμε. Είναι οξύμωρο, ωστόσο, να συμπεριφερόμαστε σαν να μην συμβαίνει τίποτα στις θαλάσσιες ζώνες», ανέφερε.

Η αποστολή του γεωτρύπανου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εξυπηρετεί ασφαλώς και προεκλογικές σκοπιμότητες, με στόχο την ενίσχυση προφανώς της υποψηφιότητας Ερντογάν. Ωστόσο, όπως εκτιμούν διάφοροι αναλυτές, κανείς δεν πρέπει να αποκλείει κινήσεις εντυπωσιασμού και βόλτες του γεωτρύπανου στην περιοχή για σκοπούς επίδειξης ισχύος.