Στο Φως τα Μυστικά του Άρη- Λίμνη Νερού σε Υγρή Μορφή στον Κόκκινο Πλανήτη

0

Εντυπωσιακή ανακάλυψη του επιστημονικού κόσμου στον Κόκκινο Πλανήτη. Μια τεράστια λίμνη κάτω από τον πάγο ανακαλύφθηκε στον Άρη, εκεί όπου ποτέ άλλοτε δεν είχε ανακαλυφθεί τέτοιος όγκος νερού, σε υγρή μορφή. Το νερό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ζωής, ανακοίνωσε σήμερα διεθνής ομάδα αστρονόμων.

Η λίμνη που βρίσκεται κάτω από ένα στρώμα αρειανού πάγου, έχει διάμετρο σχεδόν 20 χλμ., διακρίνεται από το σχήμα ενός στρογγυλεμένου τριγώνου και δημιουργεί την προσδοκία για την παρουσία και άλλου νερού, ακόμη και την ύπαρξη ζωής στον κόκκινο πλανήτη, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Science.

«Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα που μας κάνει να σκεφθούμε πως η παρουσία νερού στον Άρη δεν είναι μόνο μια προσωρινή ροή όπως έχουν δείξει προηγούμενες ανακαλύψεις, αλλά μια μόνιμη μάζα νερού που δημιουργεί συνθήκες για την ανάπτυξη της ζωής, σε μια παρατεταμένη χρονική περίοδο», σχολίασε ο Άλαν Ντάφι, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Σούινμπερν στην Αυστραλία.

Ο πλανήτης Άρης είναι παγωμένος, έρημος και άνυδρος, αλλά πριν από σχεδόν 4 δισεκατομμύρια χρόνια υπήρξε θερμός και υγρός και φιλοξενούσε μια μεγάλη ποσότητα νερού σε υγρή μορφή, καθώς και λίμνες.