«Στροφή» στα Πράσινα Ομόλογα βλέπει η Κριστίν Λαγκάρντ

0

Η διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κριστίν Λαγκάρντ, υπαινίχθηκε σε δηλώσεις της ότι μπορεί να αποφασίσει να αξιοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων κεφαλαίων της Κεντρικής Τράπεζας (γνωστό ως «ποσοτική χαλάρωση» ή «QE») για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η χρήση του ισολογισμού της ΕΚΤ για οτιδήποτε άλλο 

εκτός από την επιδίωξη της νομισματικής σταθερότητας συνιστά μεγάλη απόκλιση από την παραδοσιακή χάραξη πολιτικής αλλά αν υπάρχει η σχετική πολιτική βούληση μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να περιμένει έναν καθορισμό εκ μέρους της ΕΕ για το τι ακριβώς συνιστά «πράσινα περιουσιακά στοιχεία», για τα οποία  αναμένεται ταχεία ανάπτυξη ήδη από τις αρχές του 2020. Με βάση τα ευρέως συμφωνημένα πρότυπα που ανέπτυξε η Διεθνής Ένωση Κεφαλαιαγορών(ICMA), εκτιμάται ότι το σύμπλεγμα οικολογικών ομόλογων που είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα της ΕΚΤ είναι μικρό μεν, αλλά αυξάνεται ραγδαία –περίπου 63 δισεκατομμύρια ευρώ (70 δισεκατομμύρια δολάρια), εκ των οποίων τα μισά μπορεί να ανήκουν ήδη στην κεντρική τράπεζα.

Εάν η νύξη της Κριστίν Λαγκάρντ μετατραπεί σε απόφαση της ΕΚΤ, θα υπηρετεί διπλό σκοπό: Από τη μια μεριά, θα αποτελεί τεράστιο κίνητρο για τις κυβερνήσεις αλλά και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αναπτύξουν πολιτικές προστασίας του κλίματος κι αποφυγής της κλιματικής αλλαγής.

Τα λεγόμενα «πράσινα ομόλογα», τα οποία σκέπτεται να αγοράζει η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, αποτελούν χρεόγραφα που προορίζονται για έργα που αφορούν στο κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτά είναι συνήθως συνδεδεμένα με στοιχεία ενεργητικού και συνήθως προορίζονται να χρηματοδοτήσουν έργα που αποσκοπούν στην ενεργειακή απόδοση, την πρόληψη της ρύπανσης, τη βιώσιμη γεωργία, την αλιεία και τη δασοκομία, την προστασία των υδάτινων και χερσαίων οικοσυστημάτων, τις καθαρές μεταφορές, τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και την καλλιέργεια φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών.

Αυτή η πιθανή επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ, όμως, εξυπηρετεί κι ένα δεύτερο σκοπό: Δίνει διέξοδο σε ένα αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί, καθώς το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που επέβαλε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, είναι διαρκείας δύο ετών, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τα κρατικά ομόλογα προς εξαγορά θα έχουν εξαντληθεί πριν τελειώσει ο πρώτος χρόνος. Η «αλλαγή Λαγκάρντ», ανοίγει το δρόμο στην ΕΚΤ και για αγορές εταιρικών, καλυμμένων κλπ ομολόγων, που ξεπερνούν το πρόβλημα και δίνουν πραγματικό αναπτυξιακό κίνητρο σε επιχειρήσεις και γενικότερα τον ιδιωτικό τομέα, με προσανατολισμό την προστασία από την κλιματική αλλαγή