Συζητήσεις μεταξύ ΕΛ-ΠΕ και CALFRAC για έρευνες πετρελαίου στο Θρακικό Πέλαγος

0

Σε συζητήσεις με την αμερικανική εταιρία CALFRAC για την επανενεργοποίηση των παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος βρίσκονται τα Ελληνικά Πετρέλαια, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής έρευνας και παράγωγης υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου μιλώντας σήμερα στο ενεργειακό συνέδριο «Global Oil and Gas South East Europe and Mediterranean». Τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 25% των δικαιωμάτων στην παραχώρηση και η CALFRAC το 75%.

Παράλληλα τα ΕΛΠΕ προχωρούν τις ερευνητικές εργασίες στον Πατραϊκό Κόλπο όπου όπως είπε ο κ. Γρηγορίου, «αν υπάρχει πετρέλαιο τα απολήψιμα αποθέματα θα είναι της τάξης των 100 εκατ. Βαρελιών».

Στις αρχές του 2017 θα ολοκληρωθεί η ερμηνεία των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες ενώ οι ερευνητικές γεωτρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018.

Τα ΕΛΠΕ ενδιαφέρονται για την ταχεία ολοκλήρωση των διαγωνισμών για την παραχώρηση περιοχών προς έρευνα στη Δυτική Ελλάδα, τόσο χερσαίων όσο και θαλάσσιων.

Για το ίδιο θέμα ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης έκανε λόγο για ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δείγματα από τις μέχρι στιγμής έρευνες στον Πατραϊκό. Πρόσθεσε ότι με βάση την αξιολόγηση των δεδομένων με νέα εργαλεία αλλά και τις ανακαλύψεις στην ευρύτερη περιοχή, τα ΕΛΠΕ ξανακοιτάζουν το χάρτη της περιοχής, ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό στην υπόλοιπη χώρα.

Ο κ. Στεργιούλης τόνισε ακόμη ότι μετά το ιστορικό ρεκόρ κερδών του ομίλου που πραγματοποιήθηκε πέρυσι , εφέτος θα γίνει ρεκόρ παραγωγής. Το 60 % των προϊόντων του ομίλου εξάγεται ενώ στους στόχους του ομίλου περιλαμβάνεται η προμήθεια του 50% του αργού απευθείας από τις πετρελαιοπαραγωγές ζωηρές, χώρισε τη μεσολάβηση μεσαζόντων. Στο πλαίσιο αυτό έχουν συναφθεί ή είναι υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες με το Ιράν, το Ιράκ και την Αίγυπτο.

Στόχος είναι επίσης η αξιοποίηση όλου του δικτυού του ομίλου σε Ελλάδα και Βαλκάνια για την πώληση ενεργειακών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και ο ηλεκτρισμός.

Πηγή: www.energyworld.gr