Σ. Φάμελλος: Απαραίτητη η Συνεργασία των Χωρών της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων για τη Δημιουργία Ενοποιημένης Αγοράς Φυσικού Αερίου

0

«Είμαστε όλοι γείτονες και η προοπτική μας είναι η συνεργασία και η ειρήνη», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στις χώρες των Βαλκανίων, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, στο Βαλκανικό Φόρουμ.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι τα ζητήματα των υποδομών είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την περιβαλλοντικά βιώσιμη και «κοινωνικά ισότιμη» αναπτυξιακή πορεία όλων των βαλκανικών χωρών και την «ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στα αγαθά της ζωής, τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά». «Η Ευρώπη των αριθμών και των βρυχηθμών πρέπει να γίνει Ευρώπη των πολιτών και της ζωής», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Οι δύο πυλώνες της σημερινής συζήτησης υποχρεωτικά είναι οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και οι αρχές της κλιματικής ουδετερότητας, είναι οι δύο πυλώνες της συζήτησης που έχουν να κάνουν με την επιβίωση και μετά με την ανάπτυξη».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στα ενεργειακά δίκτυα και τους σχεδιασμούς διασύνδεσης τους, τον ΤΑΡ τον IGB, τον IBS, τον East Med και πρόσθεσε ότι όπως, σχεδιάζεται ο βαλκανικός δακτύλιος των μεταφορών, αντίστοιχες ενέργειες διασύνδεσης μπορούν να γίνουν και με τα ενεργειακά δίκτυα. «Σε αυτό το ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μιας ενοποιημένης αγοράς φυσικού αερίου που θα εγγυάται σταθερή τροφοδοσία και χαμηλές τιμές» είπε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε: «Για να γίνουν αυτά απαιτείται διασύνδεση των υποδομών και διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των δικτύων μεταφοράς».

Ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, θα μεταβεί στη Βουλγαρία, όπου θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο ομόλογό του για τη διακρατική συμφωνία για τον IGB, ενώ την άλλη εβδομάδα αναμένεται στη χώρα μας και ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αλβανίας για τις ενέργειες που γίνονται για την κυκλική οικονομία. «Δικτύωση δεν σημαίνει μόνο υποδομές και δίκτυα. Σημαίνει δικτύωση για ανάπτυξη γνώσεις, καινοτομίας, κοινών επενδύσεων και διοικητικών πρακτικών, σε νέες, πράσινες τεχνολογίες, στο τομέα της κυκλικής οικονομίας και της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν αντιστρατεύεται την ανάπτυξη, αντίθετα δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην επιχειρηματική κοινότητα, νέες δυνατότητες στην οικονομία και στην εργασία».