Σ. Φάμελλος: “Ούτε Ένα Ευρώ στα Ταμεία του Κράτους από το Τέλος της Πλαστικής Σακούλας

0

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ότι η μετάβαση από τα 0.04 ευρώ που ισχύει σήμερα, ανά σακούλα, στα 0.09 ευρώ, με ΦΠΑ, στις αρχές του 2019, είναι απόφαση που έχει θεσμοθετήσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία, ήδη από τον Νοέμβριο του 2017.

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα τα οποία φέρουν τίτλους, όπως: “Αυξάνεται το χαράτσι στις πλαστικές σακούλες”, είπε χαρακτηριστικά: “Δεν θέλουμε να εισπράξει ο ΕΟΑΝ ούτε ένα λεπτό του ευρώ, γιατί στ’ αλήθεια επιθυμούμε να μην χρησιμοποιηθεί καμία λεπτή πλαστική σακούλα. Το λέω καθ’ υπερβολή, αλλά θέλουμε οι πολίτες να χρησιμοποιούν σακούλες πολλαπλής χρήσης, υφασμάτινες, υφαντές, από ανακυκλώσιμα υλικά, ακόμα και καροτσάκια για τις καταναλωτικές τους συνήθειες”.

“Πρόκειται για ευρωπαϊκή Οδηγία που στοχεύει στην μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας. Αν δεν την υλοποιήσουμε η χώρα θα πληρώσει πρόστιμο. Και να πούμε ότι εφαρμόζουμε το πιο φθηνό τέλος για λεπτή πλαστική σακούλα στην Ευρώπη”, συνέχισε ο Αν. ΥΠΕΝ και επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι αφενός το κράτος δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του από την καταβολή του τέλους πλαστικής σακούλας, κάτι που απαγορεύει έτσι κι αλλιώς ο σχετικός νόμος. Αφετέρου, θα επιστραφεί εξ ολοκλήρου στους πολίτες με τη χορήγηση σακούλας πολλαπλών χρήσεων, μέσω των Δήμων.

“Έως το τέλος του 2019 η χώρα μας θα πρέπει να πιάσει τον ευρωπαϊκό στόχο που είναι η μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας, έως 90 πλαστικές σακούλες ανά άτομο”, πρόσθεσε και ενημέρωσε ότι πριν την εφαρμογή του νόμου για την μείωση της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του 2017, η αντίστοιχη κατανάλωση ήταν στη χώρα μας από 300-400 πλαστικές σακούλες ανά άτομο.

“Νομίζω, ότι όλοι θέλουμε να μην βλέπουμε πλαστικές σακούλες στις θάλασσές μας, στα ρέματα, στους εθνικούς δρόμους και αλλού. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες και να χρησιμοποιούμε άλλα μέσα μεταφοράς καταναλωτικών προϊόντων”, κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ