Τέσσερις Βρετανικές Τράπεζες Χρηματοδοτούν τη Βιομηχανία του Άνθρακα

0

Παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο τραπεζικός τομέας ότι θα υποστηρίξει τις καθαρές μορφές ενέργειας, τέσσερις βρετανικές τράπεζες, οι Barclays, HSBC, Standard Chartered και RBS συνέχισαν να χρηματοδοτούν τη βιομηχανία του άνθρακα μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα το 2015, αποκάλυψε σήμερα η Greenpeace.


Αυτές οι τέσσερις τράπεζες έδωσαν 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανάμεσα στο 2016 και στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019, σε επιχειρήσεις που έχουν σχέδια κατασκευής νέων βιομηχανικών μονάδων με άνθρακα, από τις πλέον ρυπογόνες μορφές ενέργειας του πλανήτη.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση η HSBC είναι πρώτη με 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης, και την ακολουθούν οι Standard Chartered (9,6 δισ.),η Barclays (9,07 δισ.) και η RBS (2,28 δισ.), αν και αυτή η τελευταία δεν έχει χορηγήσει κανένα ποσόν εντός του 2019.

Τα στοιχεία δόθηκαν στην Greenpeace από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Urgewald και BankTrack με βάση την ανάλυση 258 επιχειρήσεων που έχουν σχέδια βιομηχανικών μονάδων με άνθρακα, 52 από τις οποίες δέχθηκαν χρηματοδότηση από βρετανικές τράπεζες.

Η Greenpeace υπενθυμίζει ότι οι τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο δέχονται όλο και περισσότερες πιέσεις για να συμμετάσχουν στην εκστρατεία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεδομένης της τεράστιας επιρροής του στην χρηματοδότηση ενεργειακών σχεδίων. Η πίεση ασκείται κυρίως επί του βρετανικού τραπεζικού τομέα, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και ο τέταρτος στον κόσμο.

Σε ένδειξη της αυξημένης πίεσης προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα, δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι Φίλοι της Γης-Γαλλία και η Oxfam-Γαλλία, κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα την Γαλλία να νομοθετήσει «από το 2020» για να πεισθούν οι τράπεζες να υιοθετήσουν στρατηγικές για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.