Τα Νέα Καύσιμα στην Ατζέντα Κομισιόν – Υπουργείου Ναυτιλίας

0

Τα νέα καύσιμα από το 2020, οι τρικυμίες που αυτά προκαλούν στην παγκόσμια ναυτιλία, αλλά και η ανάγκη υποστήριξης του ναυτιλιακού κλάδου της Ευρώπης, στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση της επιτρόπου Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλκ, με τον υπουργό Ναυτιλίας, Φώτη Κουβέλη, στην Ακτή Βασιλειάδη.

Επισημαίνεται ότι στην επόμενη σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ θα συζητηθούν επιπλέον μέτρα και προτάσεις και από την πλευρά όλων των χωρών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και της Ελλάδος, αναφορικά με τη χρήση scrubbers, αλλά και την ασφαλή χρήση των συμμορφούμενων προς τον κανονισμό του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) καυσίμων, σε αντικατάσταση αυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν επίκαιρα θέματα ναυτιλιακής πολιτικής υψηλής προτεραιότητας. Έμφαση αποδόθηκε στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και

στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς της, σε συνάρτηση ιδίως με τη μείωση των αερίων ρύπων (νέο όριο 0,5% σε θείο των ναυτιλιακών καυσίμων, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου), εν όψει των επικείμενων διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ.

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στην έμφαση που αποδίδεται από ελληνικής πλευράς στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πορεία της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, ως βασικού μοχλού οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, στον κοινωνικό της ρόλο και στη συμβολή στην ποιοτική απασχόληση, μέσω αναβαθμισμένων επιπέδων ναυτικής εργασίας και εκπαίδευσης, αλλά και στην προώθησή της ως του πλέον περιβαλλοντικά φιλικού μέσου διεξαγωγής του παγκόσμιου και ενωσιακού εμπορίου.

Απελευθέρωση του εμπορίου

Προς αυτή την κατεύθυνση, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε

η ανάγκη προσήλωσης στις πάγιες αρχές της απελευθέρωσης του εμπορίου υπηρεσιών στον τομέα των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών των διμερών συμφωνιών της Ε.Ε.

Συζητήθηκαν επίσης πρωτοβουλίες που κατατείνουν στη χρήση προηγμένων τεχνολογιών για τη διευκόλυνση και αποτελεσματικότητα της ναυτιλιακής κίνησης, όπως η ενιαία «ναυτιλιακή θυρίδα», αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής τεχνογνωσίας, ως παράγοντες ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Τέλος, έγινε αναφορά σε επίκαιρες εξελίξεις σε συνάρτηση με τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φ. Κουβέλης, υπογράμμισε την πάγια ελληνική πολιτική προτεραιότητα που αφορά την εφαρμογή διεθνών κανόνων για ποιοτική ναυτιλία μέσω του ΙΜΟ, και την έμπρακτη υποστήριξη του Οργανισμού σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών, ως βασικό στοιχείο συγκερασμού της προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης των θαλάσσιων μεταφορών.

Έμφαση αποδόθηκε από τον Έλληνα υπουργό και σε θέματα επάρκειας στελέχωσης με κατάλληλα πιστοποιημένους αξιωματικούς του στόλου της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, κατέληξε με την επιβεβαίωση και από τις δύο πλευρές της ανάγκης διαχρονικής υποστήριξης της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, η οποία αποτελεί βασικό άξονα της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στον κοινωνικό ρόλο και στη συμβολή της στην απασχόληση τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά.

(naftemporiki.gr)