Το Καλοκαίρι των Υψηλότερων Θερμοκρασιών στα Χρονικά – Καταγράφηκαν 400 Ρεκόρ στο Β. Ημισφαίριο

0

Ο πλανήτης μετατράπηκε σε κλίβανο, αφού το καλοκαίρι που μας πέρασε, έσπασαν τουλάχιστον 400 ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο, σύμφωνα με ανάλυση του κλιματολογικού Ινστιτούτου Berkeley Earth, το οποίο μελέτησε τα σχετικά αρχεία.

Τα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας έσπασαν σε 29 κράτη κατά την περίοδο από 30 Μαΐου έως 30 Αυγούστου. Το ένα τρίτο των υψηλότερων θερμοκρασιών καταγράφηκε στη Γερμανία, ενώ ακολούθησαν η Γαλλία και η Ολλανδία.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καταγράφηκαν 1.200 περιπτώσεις τοποθεσιών, στο βόρειο ημισφαίριο, που βίωσαν «τη θερμότερη ημέρα» της ιστορίας τους. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν περιελάμβαναν μετρήσεις από μετεωρολογικούς σταθμούς που διέθεταν τουλάχιστον 40 χρόνια παρατηρήσεων. Οι καύσωνες στην Ευρώπη, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, προκάλεσαν δραματική αύξηση των θερμοκρασιών, καταρρίπτοντας περιφερειακά και εθνικά ρεκόρ. Η Γαλλία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά της, τους 46 βαθμούς Κελσίου, ενώ Βρετανία, Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία ανέφεραν νέες υψηλότερες θερμοκρασίες.

«Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη διαθέτουν αρχεία μετεωρολογικών παρατηρήσεων που χρονολογούνται πριν από 150 χρόνια. Μολοταύτα και πάλι είδαμε θερμοκρασίες χωρίς προηγούμενο», δήλωσε ο δρ. Ρόμπερτ Ροντ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Berkeley Earth.

Στις ΗΠΑ έσπασαν τουλάχιστον 30 ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, ενώ στην Ιαπωνία, όπου έντεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τις περιόδους καύσωνα, έσπασαν δέκα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας. Η δραματική αύξηση των θερμοκρασιών, επισημαίνει ο δρ. Ροντ, αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης τάσης της κλιματικής αλλαγής. Ο Αμερικανός ερευνητής προσθέτει ότι, καθώς οι περίοδοι καύσωνα θα εντείνονται, θερμοκρασιακά ρεκόρ σίγουρα δεν πρόκειται να καταγράφονται κάθε χρόνο σε κάθε τοποθεσία, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθίσταται πιθανότερο.

Όσον αφορά στον φετινό Ιούλιο, ήταν ο θερμότερος μήνας που καταγράφηκε στα χρονικά του πλανήτη. Παγκοσμίως ήταν θερμότερος κατά 0,04 βαθμούς Κελσίου. Ο προηγούμενος θερμότερος μήνας υπήρξε ο Ιούλιος του 2016. Tέλος, διαπιστώθηκε ότι ο καύσωνας που έπληξε τη Γαλλία ενέσκηψε εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.