Το Μήνυμα της Greenpeace Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών

0

«Οι θάλασσές μας δεν είναι μίας χρήσης» τονίζει η Greenpeace ενόψει της αυριανής, Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών. Με ένα τεράστιο ψηφιδωτό από 10.000 πλαστικά ποτήρια του καφέ, η οργάνωση μεταδίδει το μήνυμα για ριζική μείωση του όγκου του πλαστικού που καταναλώνουμε τόσο εύκολα και αλόγιστα, για την ευθύνη που φέρουν πολιτικοί και εταιρίες γι’ αυτήν την κατάσταση και για τον ρόλο που μπορούμε όλοι να παίξουμε, αλλάζοντας σταδιακά συνήθειες με απλές λύσεις.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, «η εξάρτησή μας από το πλαστικό μίας χρήσης έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στην Ελλάδα. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο περίπου ένα εκατομμύριο καφέδες σε πλαστικό ποτήρι μίας χρήσης και αυτή η ποσότητα αφορά λιγότερο από το 1% του πλαστικού που καταναλώνεται στην Ελλάδα ετησίως».

Δεδομένης της μαζικής χρήσης των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης και της ανεπάρκειας των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 4,8-12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. H ποσότητα αυτή είναι ικανή να γεμίσει κάθε μέτρο ακτογραμμής παγκοσμίως με 15 σακούλες super market γεμάτες με πλαστικό σκουπίδι, ενώ αν η κατάσταση δεν αλλάξει, το 2025 η ποσότητα αυτή θα αυξηθεί σε 30.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την Greenpeace, η Μεσόγειος θάλασσα είναι από τις πλέον ρυπασμένες θάλασσες του πλανήτη με τη μέση πυκνότητα θαλάσσιων σκουπιδιών να είναι 560 τεμάχια/χλμ2, την ώρα που στον βορειοανατολικό Ατλαντικό είναι 220 τεμάχια/χλμ2 και στον υπόλοιπο κόσμο 80 τεμάχια/χλμ2. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτες η πυκνότητα των θαλάσσιων σκουπιδιών στον βυθό κυμαίνεται μεταξύ 24 και 1.211 τεμαχίων ανά χλμ2. Μια άλλη μελέτη μάλιστα, υπολόγισε ότι το νούμερο αυτό στον Σαρωνικό φτάνει στα 3.200 τεμάχια/χλμ2. Σε όλες τις έρευνες τα πλαστικά είναι συντριπτικά το συνηθέστερο είδος σκουπιδιού με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 60-90%.