«Τρικλοποδιά» στα Κτήρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης

0

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιούνται οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης εν όψει της επικείμενης ψηφοφορίας στις 18 Δεκεμβρίου. Το «μήλον της έριδος» είναι ο ορισμός της έννοιας του «κτηρίου σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης» με φορείς της ευρωπαϊκής αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να θέλουν η έννοια της σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης να ταυτιστεί με την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο, ο ορισμός που πρότεινε μεταξύ άλλων πριν από δύο εβδομάδες η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι όταν μιλάμε για «κτήριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης» πρόκειται για ένα κτήριο «το οποίο είναι ενεργειακά αποδοτικό στα όρια των δυνατοτήτων του». Αυτό περιλαμβάνει παρεμβάσεις και εκτός των ΑΠΕ όπως συμβαίνει με τα παθητικά κτήρια και αφορούν σε κατάλληλο σχεδιασμό, μόνωση, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας κλπ., περικλείοντας μια μεγάλη γκάμα παρεμβάσεων (και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων).

Αντιδράσεις από την αγορά

Ευρωπαϊκοί οργανισμοί όπως οι Eurima, European Aluminium, Plastics Europe, PU Europe, CEFIC, Glass for Europe οι οποίοι εκπροσωπούν την αγορά των δομικών υλικών αντιδρούν εν όψει των επικείμενων συζητήσεων στις Βρυξέλλες στις 5 και 7 Δεκεμβρίου για τον καθορισμό της ευρωπαϊκής στρατηγικής (και κατ’ επέκταση των εθνικών στρατηγικών για τις δεκαετίες 2030 – 2040). Αναφερόμενοι στο ενεργειακό αποτύπωμα των κτηρίων, οι παραπάνω φορείς σημειώνουν ότι το Ευρωκοινοβούλιο απέδειξε ότι η ενεργειακή απόδοση δεν είναι πια ένα «σλόγκαν» και επιμένουν στον ορισμό του κτηρίου το οποίο είναι αποδοτικό στο μέγιστο των δυνατοτήτων του (ως κτίριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης) ζητώντας να μην προσμετράται η χρήση των ΑΠΕ καθώς δεν πρέπει να «μπερδεύεται η έννοια της αποδοτικότητας με την παροχή ενέργειας από ΑΠΕ», όπως υποστηρίζουν.

Προς την ίδια κατεύθυνση, φορείς της ελληνικής αγοράς κάνουν επίσης λόγο για προσπάθεια παραποίησης του όρου «κτίριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης» υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων της αγοράς . Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης, κ. Παντελής Πατενιώτης, «από τις ΑΠΕ επιχειρείται να περάσει η πρόταση για χαρακτηρισμό των κτηρίων «decarbonized buildings» ή «ΝΖΕΒ», αυτών που καταναλώνουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ). Η ένσταση που πρέπει να περάσει είναι ότι ένα κτήριο χωρίς Παθητικά Συστήματα & Συστήματα Εξοικονόμησης Ενέργειας παραμένει πολύ κοστοβόρο γιατί οι ανανεώσιμες πηγές κοστίζουν ακριβότερα από τις συμβατικές άρα το μοντέλο δεν θα είναι βιώσιμο». Όπως εξηγεί ο κ. Πατενιώτης μιλώντας στο insider.gr, «δεν ζητάει κανείς να αποκλειστούν οι ΑΠΕ. Μπορούν να συμπεριληφθούν και να αφορούν στην περίπτωση που πρόκειται για αυτοπαραγωγή και βρίσκονται στο ίδιο το κτήριο γιατί εκεί αποδεδειγμένα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση. Όταν όμως μιλάμε για εγκαταστάσεις που βρίσκονται αλλού, το κόστος είναι πολύ υψηλό (μεταφορά, μη σταθερή απόδοση κλπ).

Όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, η έμφαση πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι οι μικρότερες απαιτήσεις σε ενέργεια είναι πιο εύκολο να παραχθούν από ανανεώσιμες πηγές.

«Βασικά στοιχεία ενδιαφέροντος για εμάς:

  • Το “decarbonized building stock” που είναι στόχος για το 2050 ορίζεται από το Κοινοβούλιο ως «επιδόσεις σε κτίριο ΝΖΕΒ το οποίο είναι ενεργειακά αποδοτικό στο μέγιστο των δυνατοτήτων του».
  • Το Κοινοβούλιο ζητεί να σχεδιαστούν εθνικές στρατηγικές ανακαίνισης για την επίτευξη αυτού του στόχου με σαφή ορόσημα για τα έτη 2030 και 2040. Ζητά επίσης από τα κράτη μέλη να δείξουν πώς οι στρατηγικές ανακαίνισης τους συμβάλλουν στο συνολικό στόχο ενεργειακής απόδοσης.
  • Εξακολουθεί να διατηρείται ο ορισμός «Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας» και η πρόταση της Επιτροπής να επιτρέψει τον συμψηφισμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μακράν του κτιρίου, απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο», αναφέρει.

(Πηγή: insider.gr)