ΥΠΕΝ: Έρευνα για τη ΔΕΗ Ξεκινά η Δικαιοσύνη

0

«Θα αποδοθούν οι ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν, είτε μέσω της πολιτικής διαδικασίας του Κοινοβουλίου, των Εξεταστικών, είτε μέσω της δικαιοσύνης», σχετικά με τις ζημίες που εμφανίζουν τα οικονομικά της ΔΕΗ, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Σε δηλώσεις της στο ίδιο κανάλι, η γ.γ. Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, αποκάλυψε ότι η Δικαιοσύνη ξεκινά έρευνα για την υπόθεση της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι το ΥΠΕΝ θα συνδράμει τις εισαγγελικές αρχές στην έρευνα.

Παραθέτοντας τα οικονομικά της Επιχείρησης, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «το 2014 η ΔΕΗ έχει κέρδη 90 εκατ. και το 2018 ζημιές 900 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η πραγματική άξια της ΔΕΗ είναι σήμερα 0,3 δισ. ενώ το 2014 1,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για απίστευτη υποβάθμιση».

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωση της μεγαλύτερη επιχείρησης της χώρας» και τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός δεν θα πληρώσει τη ζημιά που έχει επέλθει». Διευκρίνισε ωστόσο ότι θα υπάρξει ασύμμετρη επιβάρυνση όλων των κοινωνικών εταίρων, και του ιδίου του κράτους, με μείωση του ΦΠΑ και του τέλους ΕΤΜΕΑΡ που είσπραττε, αλλά και με τη μείωση του προνομιακού τιμολόγιου των εργαζομένων από 75% μεσοσταθμικά στο 25 με 30%». Ενώ αναφορικά με την τυχόν πώληση μονάδων ή ιδιωτικοποίηση ο κ. Γεραπτετρίτης εξήγησε ότι πώληση μονάδων θα γίνει, όχι άμεσα, μετά την καταγραφή όλων των δεδομένων αλλά έκανε λόγο για δημόσια διαχείριση της επιχείρησης.

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Βερολίνο ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε ότι έγιναν πολύ συγκεκριμένα βήματα. «Υπήρξε μια απόλυτη κατανόηση και συμφωνία να υπάρξει ένα επενδυτικό ρεύμα προς την Ελλάδα από Γερμανικές επιχειρήσεις η οποία θα εξειδικευθεί τις επόμενες ημέρες. Αναμένουμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα καταγραφεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε οι Γερμανικές επενδύσεις που θα έλθουν στην Ελλάδα να αποκτήσουν και μία πολύ σοβαρή επίδραση στην ελληνική οικονομία» ανέφερε και επεσήμανε, ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ευρισκόμενος στο εξωτερικό, χρησιμοποίησε τη γλώσσα την οποία χρησιμοποιεί και εντός της Ελλάδας διότι μερικές φορές αυτό τείνουμε να το ξεχάσουμε. Ότι η ελληνική πολιτική στηρίχθηκε, τα προηγούμενα χρόνια, σε μια απίστευτη διγλωσσία».

Σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε:« ακριβώς επειδή υιοθετούμε ένα μοντέλο διπλωματίας της αξιοπιστίας, το θέμα αυτό θα τεθεί εντός του 2020, δηλαδή την επόμενη χρονιά για να έχουμε το 2021 ένα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα… για μένα πολύ μεγάλη υπεραξία είναι, σήμερα που μιλάμε, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες έτσι ώστε οι αγορές και οι ξένοι επενδυτές να θεωρήσουν ότι υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Και ο ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον θα εκκινήσει τον επόμενο μήνα με δύο μεγάλα νομοσχέδια που θα έλθουν στην ελληνική βουλή τα οποία είναι το αναπτυξιακό και το φορολογικό νομοσχέδιο. Με αυτά τα δύο νομοσχέδια θα τεθεί ο οδικός χάρτης της μεγάλης ανάπτυξης που θα έλθει στην Ελλάδα».