ΥΠΕΝ: Πιλοτικό Πρόγραμμα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε 6 Δήμους της Δυτικής Αττικής

0

Την «υιοθεσία», από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έξι δήμων της δυτικής Αττικής για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος διαλογής στην πηγή και κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων, ανακοίνωσε ο αν. υπουργός, Σ. Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Πρόκειται για μία από τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο της προσπάθειας επιτάχυνσης της μετάβασης στην κυκλική οικονομία.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ύψους 1,2 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων. Εκτός από τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, που θα αποφέρει το πρόγραμμα, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανταποδοτικότητά του, καθώς η επιτυχία του θα έχει άμεσο όφελος για τον δημότη, με τη μορφή της μείωσης στα δημοτικά τέλη.

Όπως σημείωσε ο κ. Φάμελλος, το υπουργείο έχει ανοίξει έναν κύκλο πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της χωριστής συλλογής αποβλήτων, πρωτοβουλίες είτε οριζόντιες σε χώρους μεγάλης παραγωγής οργανικού υλικού (στρατόπεδα, λαϊκές αγορές, φυλακές, μαζική εστίαση, δημόσια κτήρια κ.λπ), είτε στοχευμένες, μέσα στις οποίες είναι και η υποστήριξη των έξι δήμων στο συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα επεξεργασίας των απορριμμάτων τους, καθώς και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων και έργων.

Σημειώνεται ότι τα βιοαπόβλητα, δηλαδή υπολείμματα τροφών και πράσινα απόβλητα (αυτά που προέρχονται από κήπους και πάρκα), είναι προτεραιότητα στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, αφού αποτελούν κατά μέσο όρο το 40% των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων. Έτσι, η σωστή διαχείρισή τους είναι κρίσιμο βήμα για την πραγματική μετάβαση στην κυκλική οικονομία, τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο.

Οι έξι δήμοι που επελέγησαν για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος του υπουργείου είναι οι Περιστερίου, Αιγάλεω, Νίκαιας-Ρέντη, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας και Κορυδαλλού. Αποτελούν το 11,8% του συνολικού πληθυσμού της περιφέρειας Αττικής και ευθύνονται για την παραγωγή ποσοστού 10,7% αστικών στερεών αποβλήτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή και κομποστοποίησης στοχεύει στο να αναπτυχθεί ένα κατάλληλο σύστημα ξεχωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του κάθε δήμου. Η εφαρμογή του προγράμματος περιλαμβάνει δράσεις σχεδιασμού, με την ενσωμάτωση αποτελεσματικών ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών, υλικοτεχνικές υποδομές και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Όπως τόνισε ο αν. υπουργός ΠΕΝ, ειδικά για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων, εκτός από τον δήμο Αιγάλεω, όπου το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη, αναμένεται σύντομα να μπουν στη διαδικασία χρηματοδότησης οι δήμοι Περιστερίου και Νίκαιας-Ρέντη, ενώ με διαδικασία προκηρύξεων θα ενταχθούν οι υπόλοιποι δήμοι. Ο κ. Φάμελλος είπε ακόμη ότι οι συνεργάτες του υπουργείου έχουν ήδη πάει στους δήμους και κάνουν εκεί τις πρώτες επαφές και συνεργασίες για το πώς θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τα επιχειρησιακά εργαλεία του προγράμματος. «Η σχέση μας με τους δήμους είναι απολύτως συνεργατική. Στηρίζουμε τεχνικά και οικονομικά τις προτάσεις της δημοτικών αρχών» τόνισε ο αν. υπουργός.

Για πολύτιμο εργαλείο στο δύσκολο έργο της διαχείρισης των αποβλήτων, κατ’ αρχάς με την παροχή μελετών σε επιχειρησιακό επίπεδο -μελέτες τις οποίες οι δήμοι αδυνατούν και υλικοτεχνικά και οικονομικά να διεκπεραιώσουν- έκαναν λόγο από την πλευρά τους οι επικεφαλής των δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, μετά το κλείσιμο, σε έναν χρόνο, του ΧΥΤΑ Φυλής.

«Δεν τίθεται θέμα κινδύνου στη διαχείριση απορριμμάτων μετά το κλείσιμο της Φυλής» διαβεβαίωσε ο αν. υπουργός, εξηγώντας πώς «όταν γίνει πραγματικότητα η χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων στην Αττική, δεν θα συζητά κανείς για Φυλή» και υπενθυμίζοντας πως υπάρχουν σε εξέλιξη πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία τουλάχιστον δύο μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων και προγραμματισμός, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, για συνολικά έξι μονάδες επεξεργασίας μετά την ανακύκλωση. Είναι, δε, όπως τόνισε, εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για σχετικές υποδομές τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη.