ΥΠΕΝ: Πρόταση για Απόκτηση της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ

0

Ανατρεπτική πρόταση επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο γόρδιο δεσμό της ΔΕΠΑ με τις θυγατρικές της Εταιρίες Προμήθειας Αερίου για να κλείσει η συμφωνία και στα ενεργειακά θέματα της τρίτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥΠΕΝ φέρεται να κατεβάζει πρόταση με την οποία η δημόσια επιχείρηση θα αποχωρεί ολοκληρωτικά από το 51% της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και ουσιαστικά θα πουλά το ποσοστό στην ιταλική ΕΝΙ που κατέχει το 49% και το μάνατζμεντ.

Στον αντίποδα η ΔΕΠΑ θα αποκτήσει εξολοκλήρου την ΕΠΑ Αττικήςαποκτώντας το 49% της Shell, η οποία φέρεται να θέλει να αποχωρήσει από την αγορά φυσικού αερίου της χώρας μας.

Σημειώνεται, ότι οι δανειστές έχουν προτείνει τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής της δημόσιας επιχείρησης στις δύο ΕΠΑ κάτω από το 34%.

Τα ερωτηματικά που ανακύπτουν είναι πού θα βρεθούν τα χρήματαπροκειμένου η ΔΕΠΑ να αποκτήσει ολόκληρη την ΕΠΑ Αττικής. Πηγές θέλουν αφενός η δημόσια εταιρία να διαθέτει στα ταμεία της (ταμειακά διαθέσιμα) της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ενώ θα εισπράξει και από την πώληση του μεριδίου της στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας.

Πάντως, όπως και να ‘χει για να προχωρήσει το σενάριο του ΥΠΕΝ θα πρέπει να γίνουν μελέτες αποτίμησης στις δύο ΕΠΑ, ενώ στο γρίφο θα πρέπει να προστεθούν και οι επενδύσεις που έχουν κάνει οι εμπλεκόμενες εταιρίες και δη η Shell στα δίκτυα διανομής της Αττικής.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν η πρόταση του ΥΠΕΝ αφορά και τις δύο Εταιρίες Διανομής Αερίου (Αττικής και Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας) όπου και σε αυτές οι εταιρίες – μέτοχοι έχουν τα αντίστοιχα ποσοστά με εκείνα των ΕΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της απελευθέρωσης της λιανικής φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου του 2018 οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση τον περιορισμό του ρόλου της ΔΕΠΑ, ώστε να ανοίξει η συμμετοχή και ο ανταγωνισμός στην αγορά.

(Πηγή: euro2day.gr)