Φυσικό αέριο: Ο χάρτης του δικτύου στους Δήμους της Αττικής

0

Πέντε Δήμοι των βορείων προαστίων της Αττικής (Φιλοθέη-Ψυχικό, Κηφισιά, Παπάγου – Χολαργός, Μαρούσι και Λυκόβρυση – Πεύκη) διαθέτουν το πυκνότερο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου σε αναλογία με τον πληθυσμό τους, ενώ το πιο αραιό δίκτυο εντοπίζεται είτε σε απομακρυσμένους Δήμους, είτε σε περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Ως προς το ενδιαφέρον των καταναλωτών για σύνδεση με το φυσικό αέριο, με κριτήριο το μήκος του δικτύου ανά μετρητή, «πρωταθλητής» στην Αττική αναδεικνύεται η Αγία Παρασκευή ενώ στο τέλος της κατάταξης βρίσκεται η Φυλή.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την Άδεια Διαχείρισης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της Αττικής που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη ΡΑΕ και συνθέτουν τον «χάρτη» της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου στο λεκανοπέδιο, σε περίοδο σημαντικών ανακατατάξεων: πρόσφατα όπως είναι γνωστό η ΔΕΠΑ απέκτησε το σύνολο των μετοχών της εταιρίας «Διανομή Αερίου Αττικής» και δήλωσε την πρόθεσή της να επενδύσει στην εξάπλωση της χρήσης του φυσικού αερίου στην περιοχή. Παράλληλα είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης το σχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ίδιας της ΔΕΠΑ, η οποία θα διαχωριστεί σε εταιρία δικτύων, (όπου θα ενταχθεί και το δίκτυο της Αττικής και η οποία θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο) και εταιρία εμπορίας στην οποία το Δημόσιο θα διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την ‘Άδεια Διαχείρισης του δικτύου της Αττικής, ο Δήμος με το μεγαλύτερο μήκος δικτύου διανομής μετά την Αθήνα (766 χιλιόμετρα) είναι η Κηφισιά με 172 χιλιόμετρα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ecopress.gr