Φυσικό αέριο: Τα τρία «προαπαιτούμενα» για το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς

0

Από την πλευρά των καταναλωτών έχουν εκφραστεί το τελευταίο διάστημα μια σειρά από ενστάσεις, σε σχέση με το νέο νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς με κυριότερη εκείνη που αφορά στον προσδιορισμό του κόστους διανομής, που θεωρείται υψηλό. Και παρά τις ενστάσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο πάει να εφαρμοστεί η διαδικασία, επί της αρχής οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές συντάσσονται με την προσπάθεια για άνοιγμα της αγοράς.

Τώρα ένα ερωτηματικό είναι ποια είναι η στάση απέναντι στις εξελίξεις από τους εν δυνάμει νέους παίκτες της αγοράς και πως αξιολογούν τις νέες ρυθμίσεις που εισάγονται στην αγορά. Υπάρχει πράγματι η δυνατότητα για δραστηριοποίηση νέων παικτών και άνοιγμα του ανταγωνισμού ή θα έχουμε πάλι συνθήκες μονοπωλίου;
Καταρχάς, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, η διαδικασία του διαχωρισμού της διανομής είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για τη δραστηριοποίηση νέων παικτών στην αγορά, αφού χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει είσοδος νέων παικτών. Μπορεί να έγιναν λάθη πχ στον προσδιορισμό του ύψους του τέλους, όπου κατά τα φαινόμενα ενσωματώθηκε και η αποζημίωση των μετόχων των παλαιών ΕΠΑ για την άρση της αποκλειστικότητας που τους είχε παραχωρηθεί στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται, ωστόσο ως διαδικασία για να ανοίξει η αγορά δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό.

Τώρα πως διαμορφώνεται για τους εν δυνάμει νέους παίκτες το τοπίο πλέον με το νέο νομοσχέδιο; Η αγορά θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου να επιτευχθεί το ζητούμενο δηλαδή να ανοίξει η αγορά το συντομότερο δυνατόν και να αρθούν τα όποια εμπόδια.

Τι πρέπει να γίνει;

Καταρχάς, πρέπει να υπάρξει μία σοβαρή μελέτη με αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του κόστους της διανομής. Αυτή την μελέτη οφείλει να την αναλάβει ένας ανεξάρτητος φορέας – αρχή με συγκεκριμένα κριτήρια, να υπολογίσει το πραγματικό κόστος δεδομένων των συνθηκών και να καθορίσει στη συνέχεια την αμοιβή

Το δεύτερο που πρέπει να γίνει, σημειώνουν οι ίδιες πηγές της αγοράς είναι ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί να αυξηθεί η τιμή. Αντίθετα θα πρέπει να δοθεί από την πρώτη μέρα η δυνατότητα στις ΕΠΑ και στους άλλους πελάτες να προμηθεύονται αέριο από τον προμηθευτή της επιλογής τους, ούτως ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνισμού που θα φέρουν μείωση τιμών.

Και η τρίτη προϋπόθεση, είναι να υπάρξει κατά το πρότυπο του ορίου στο μερίδιο που μπήκε στη ΔΕΗ, να τεθεί ένας περιορισμός στο μερίδιο αγοράς της ΔΕΠΑ, σε έναν εύλογο χρονικό ορίζοντα.

Με αυτούς τους όρους, εκτιμά η αγορά ότι μπορεί πράγματι να δημιουργηθούν συνθήκες πραγματικής απελευθέρωσης της αγοράς, που θα επιτρέψουν τη δραστηριοποίηση τρίτων παικτών προς όφελος του ανταγωνισμού και των καταναλωτών.

Πηγη: energypress.gr