Χαμένες Κινδυνεύουν να Πάνε Ενεργειακές Επενδύσεις Άνω των 2 Τρις Δολ. Αν Ισχύσουν οι Στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων

0

Χαμένες κινδυνεύουν να πάνε σχεδόν οι μισές επενδύσεις σε νέα κοιτάσματα ως το 2025 για την ExxonMobil, εξαιτίας της εκπλήρωσης των στόχων για την αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Αλλά και οι Shell και Total αναμένεται να δουν το 40% των δικών τους επενδύσεων να αποδεικνύονται μη αναγκαίες, εξαιτίας της συμμόρφωσης με τους διεθνείς περιβαλλοντικούς στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ώστε η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα ευρήματα έκθεσης που εκπόνησε το think tankCarbon Tracker μαζί με θεσμικούς επενδυτές. Η έκθεση προβλέπει ότι πρότζεκτ αξίας άνω των 2 τρις δολ. που έχουν προγραμματιστεί ως το 2025 στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ίσως αποδειχτούν ανώφελες εξαιτίας των περιβαλλοντικών στόχων. Σύμφωνα με την έκθεση της Carbon Tracker, πέντε από τα πιο ακριβά πρότζεκτ στον κόσμο, στα οποία περιλαμβάνονται η επέκταση του γιγαντιαίου κοιτάσματος Kashagan στο Καζακστάν και τα κοιτάσματα Bonga Southwest και Bonga North στη Νιγηρία, θα χάσουν τη χρησιμότητά τους αν εκπληρωθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα. Η έκθεση τονίζει, εξάλλου, ότι η ζημία θα είναι μεγαλύτερη για τις ιδιωτικές εταιρείες παρά για τις εθνικές πετρελαϊκές, καθώς οι επιπτώσεις των αποφάσεων για το κλίμα θα επηρεάσει τα 2/3 περίπου τις παραγωγής των πρώτων. Αντίθετα, π.χ. η σουδαραβική Saudi Aramco θα δει να αποδεικνύονται ανώφελες μόνο το 10% των παραγωγικών της επενδύσεων.

Η έκθεση προέβη σε σύγκριση της έντασης άνθρακα σε πρότζεκτ πετρελαίου και φ. αερίου που προγραμματίζουν 69 εταιρείες με τους όρους της Συμφωνίας των Παρισίων του 2015 αναφορικά με τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.