Διευκρινίσεις Παναγιωτάκη για τη στρατηγική της ΔΕΗ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας

0

Ο κ Παναγιωτάκης διευκρινίζει ότι η στρατηγική της ΔΕΗ σήμερα όπως έχει διατυπωθεί με αποφάσεις των οργάνων και έχει εκφραστεί δημόσια, δομείται σε τρεις πυλώνες- ευελιξία και προσαρμοστικότητα, επέκταση σε άλλες αγορές και επιχειρηματικές συνεργασίες. Ενδεικτικά αναφέρει:

Η προοπτική σύστασης ανεξάρτητης εταιρείας για την κατασκευή της 2 ης Μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα και την εκμετάλλευση των ορυχείων της περιοχής. Μέτοχοι της εταιρείας αυτής θα είναι η ΔΕΗ, οι ιδιώτες ιδιοκτήτες των Ορυχείων και ο ξένος οίκος που θα επενδύσει στην κατασκευή της μονάδας ( 700 εκατ.). Υπενθυμίζω τις σχετικές ενέργειές μας μεταξύ των οποίων τη συνάντησή μας με την Edison στο Μιλάνο στις 6 Οκτωβρίου 2015.
Η δημόσια πρόσκλησή μας προς κάθε ενδιαφερόμενο να επενδύσει στον ΑΗΣ Αμυνταίου, συμπράττοντας με τη ΔΕΗ, οι δύο μονάδες του οποίου αποσύρονται σε 5 περίπου χρόνια, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του σταθμού με πλήρη εκμετάλλευση του υπάρχοντος ορυχείου.
Η ίδρυση θυγατρικής στην Αλβανία για επενδύσεις κυρίως στο πλούσιο υδροδυναμικό της γείτονος χώρας, σε συνεργασία ιδιαίτερα με ελληνικές κατασκευαστικές, και όχι μόνο, εταιρείες.
Οι πραγματοποιημένες και εκκολαπτόμενες συμπράξεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως αυτή στη Γεωθερμία αλλά και σε αιολικά πάρκα και υβριδικούς σταθμούς.

Η ανωτέρω ενδεικτική παράθεση καθιστά, πιστεύω, ολοφάνερη την αντίληψή μας για συμπράξεις της ΔΕΗ πάντα με όρους ανάπτυξης. Δηλαδή συμπράξεις που θα συνεπάγονται επενδύσεις, θα εκσυγχρονίζουν το παραγωγικό μας δυναμικό βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και θα συνεισφέρουν στην απασχόληση.

Συμπράξεις χωρίς επενδύσεις, όπως επιδιώκουν ορισμένοι, στοχεύοντας στους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς της ΔΕΗ, το πιο πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο και στήριγμά της στις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται, δεν ενδιαφέρουν την Επιχείρηση. Ούτε για τη συμμόρφωση με τις πρόσφατες δεσμεύσεις έναντι των δανειστών είναι αναγκαίος, και βέβαια ούτε στην οικονομία, στην απασχόληση αλλά και στη μείωση του ενεργειακού κόστους προσφέρουν το παραμικρό.

Σε ότι αφορά στη θυγατρική εταιρεία με πελάτες της ΔΕΗ από όλες τις κατηγορίες η οποία θα διατεθεί στον ανταγωνισμό η σκοπιμότητά της έγκειται ακριβώς στο ομαλό άνοιγμα της αγοράς. Δεν αντιστρατεύεται τις συμπράξεις, η σκοπιμότητα των οποίων είναι, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, εντελώς διαφορετική. Είναι μια απάντηση της ΔΕΗ στα πλαίσια των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών, ώστε το άνοιγμα -μέσω των ΝΟΜΕ- της αγοράς να μη αποβεί καταστρεπτικό για την ίδια και επιζήμιο για τους καταναλωτές. Για τη μορφοποίηση και σύστασή της ήδη εργάζονται οι υπηρεσίες της ΔΕΗ, και θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες και ανακοινώσεις όταν υπάρξει σχετική ετοιμότητα και σε συνάρτηση με τις εξελίξεις σε σχέση με τα «ΝΟΜΕ».

Πηγή: www.iefimerida.gr