23 Πόλεις και Περιφέρειες του Πλανήτη Δεσμεύτηκαν για τη Μείωση των Αποβλήτων τους

0

Είκοσι τρεις πόλεις και περιφέρειες που αντιπροσωπεύουν 150 εκατομμύρια κατοίκους σε όλο τον κόσμο δεσμεύθηκαν χθες, Τρίτη, να μειώσουν τον όγκο των αποβλήτων που αποτεφρώνονται ή όσων πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, στην κατεύθυνση μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι πόλεις και περιφέρειες υπέγραψαν κοινή διακήρυξη με στόχο τη μείωση κατά 50% μέχρι το 2030 του όγκου των αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και έχουν αποτεφρωθεί, ενώ παράλληλα, δεσμεύτηκαν να αυξήσουν κατά 70% το ποσοστό ανακύκλωσης σε σύγκριση με το 2015, μειώνοντας κατά 15% τον όγκο των αποβλήτων που παράγονται ανά κάτοικο.

Μεταξύ των υπογραφόντων τη συμφωνία περιλαμβάνονται πέντε ευρωπαϊκές πόλεις (Κοπεγχάγη, Λονδίνο, Μιλάνο, Παρίσι, Ρότερνταμ), οκτώ πόλεις των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Νιούμπεριπορτ, Ουάσινγκτον, Πόρτλαντ, Σαν Φρανσίσκο, Σαν Χοσέ, Σάντα Μόνικα, Φιλαδέλφεια), τρεις πόλεις του Καναδά (Τορόντο, Βανκούβερ, Μόντρεαλ), το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, το Τόκιο, το Ντουμπάι, το Σίδνεϊ, το Τελ Αβίβ, καθώς και οι ισπανικές αυτόνομες κοινότητες της Καταλονίας και της Ναβάρρα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της συμμαχίας πόλεων C40 Cities, αναμένεται να εξοικονομηθούν ετησίως περίπου 87 εκατ. απόβλητα, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα συμβάλουν στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου. Τα απόβλητα που καίγονται παράγουν CO2 και μεθάνιο. Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνοι αστικών αποβλήτων παράγονται ετησίως.

«Η διατήρηση όλο και περισσότερων αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής δεν είναι βιώσιμη, γι ‘αυτό δημιουργήσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα συλλογής οργανικών αποβλήτων στη χώρα» δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Σε δύο εβδομάδες ηθοποιοί από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες θα συναντηθούν στο Σαν Φρανσίσκο για την πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη κορυφής για το κλίμα. Θα συμμετάσχει επίσης η δήμαρχος του Παρισιού, Άν Ιντάλγκο, πρόεδρος της συμχίας πόλεων C40 Cities.

«Για να επιτύχουμε τους πιο φιλόδοξους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, πρέπει να μετατρέψουμε επειγόντως κάθε πτυχή του σύγχρονου τρόπου ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πετάμε» ανέφερε η Γαλλίδα αξιωματούχος.