30% αύξηση στην εγκατεστημένη ισχύ από φ/β διεθνώς πέρυσι –

0

Συνεχίζεται η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς πλέον η συνολικά εγκατεστημένη ισχύς έχει ξεπεράσει τα 300 GW, όπως ανακοίνωσε η γερμανική ένωση φωτοβολταϊκών BSW-Solar, βάσει δικών της υπολογισμών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η πρόσθετη ισχύς που εγκαταστάθηκε το 2016 διεθνώς έφτασε τα 70 GW περίπου, επίδοση που αντιστοιχεί σε άνοδο της τάξης του 30% σε σχέση με το 2015.

Μόνο από τα φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαταστάθηκαν το 2016 θα μπορούσαν να παραχθούν περίπου 90 TWh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, ποσότητα που επαρκεί για την πλήρη κάλυψη των αναγκών 25 εκατ. νοικοκυριών με ετήσια κατανάλωση 3500 kWh.

Η ραγδαία ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών οφείλεται στο χαμηλό τους κόστος, που μάλιστα έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε ο κλάδος να είναι ήδη κερδοφόρος χωρίς να χρειάζεται οικονομική ενίσχυση σε περισσότερες από 30 χώρες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.

Όπως σημειώνει ο κ. Κάρστεν Κέρνιγκ, διευθυντικό στέλεχος της BSW-Solar οι αποφάσεις για τα φωτοβολταϊκά δεν καθορίζονται μόνο από περιβαλλοντικά κίνητρα. «Η οικονομική παράμετρος εξελίσσεται σε πρωτεύον κίνητρο για να επενδύσει κανείς σε φωτοβολταϊκά», αναφέρει χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, ο κ. Κέρνιγκ εξηγεί: «Το ρίσκο μιας επένδυσης στις μη κερδοφόρες πλέον λιγνιτικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες αυξάνεται συνεχώς, καθώς στο μέλλον το σημαντικό περιβαλλοντικό τους κόστος θα αντανακλαστεί στις τιμές και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην οικονομική εξίσωση. Εν τω μεταξύ, η ηλιακή ενέργεια παρέχει ήδη μια εναλλακτική χαμηλού κόστους».