Alexander Medvedev: Το Φυσικό Αέριο Μπορεί να Αποτελέσει το Καύσιμο – Γέφυρα της Ευρώπης για τη Μετάβαση στην Εποχή Χαμηλών Ρύπων

0

Μιλώντας σήμερα το πρωί κατά την έναρξη των εργασιών του ετήσιου European Gas Conference στη Βιέννη , ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διεύθυνσης της Gazprom κ. Alexander Medvedev υπογράμμισε την κομβική σημασία του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές του θερμοκηπίου και του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της για την εισαγωγή καθαρών μορφών ενέργειας.

«Λαμβάνοντας υπόψη την στροφή της ΕΕ μακριά από την πυρηνική ενέργεια – με την βεβιασμένη απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τις πυρηνικές μονάδες μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα- και τη δέσμευση για εγκατάλειψη του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή, δεν απομένουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για την εξασφάλιση της ενεργειακής προμήθειας ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες της Ευρώπης», δήλωσε ο ισχυρός άντρας της Gazprom και υπεύθυνος επί σειρά ετών για το στρατηγικό σχεδιασμό της ρωσικής ενεργειακής.

Επεκτείνοντας τη συλλογιστική του ως προς τον κυρίαρχο ρόλο του φυσικού αερίου ως βασικού καύσιμου της Ευρώπης, ο κ. Medvedev παρατήρησε ότι «η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ για απεξάρτηση από τον άνθρακα -και με δεδομένη τη σταδιακή περιθωριοποίηση της πυρηνικής ενέργειας- αναπόφευκτα θα πρέπει να βασιστεί σε ένα συνδυασμό φυσικού αερίου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθότι οι ΑΠΕ, για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά και σε μεγάλη κλίμακα, θα χρειασθούν ένα καύσιμο βάσης (δηλ. ικανού να ικανοποιήσει φορτία base load). Το ρόλο αυτό μπορεί άνετα να τον παίξει το φυσικό αέριο».

Συνεχίζοντας, ο κ. Medvedev αναφέρθηκε επικριτικά στην εκστρατεία από περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους κύκλους κατά του φυσικού αερίου, η οποία, όπως είπε, δε λαμβάνει καθόλου υπόψη τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη στην επιλογή των καυσίμων που έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει για να εξασφαλίσει οικονομικά ανταγωνιστικές συνθήκες για την παροχή ενέργειας και έτσι να αποφύγει το δρόμο προς την ενεργειακή φτώχεια, όπως δυστυχώς ήδη παρατηρείται σήμερα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μedvedev δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πόλεμο λάσπης κατά της Gazprom και την παραπλανητική εικόνα που εδώ και χρόνια διακινούν συστηματικά ορισμένοι κύκλοι περί σταδιακής και απόλυτης εξάρτησης του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος από το ‘κακό ρωσικό αέριο’. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Medvedev υπεραμύνθηκε της κατασκευής του μεγάλου υποθαλασσίου, μέσω της Βαλτικής, αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος πρόκειται να ενισχύσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, αφού από το 2020 και μετά η βασική πηγή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη θα προέρχεται από τη χερσόνησο Yamal, δεδομένου ότι οι συμβάσεις διαμετακόμισης αερίου μέσω της Ουκρανίας λήγουν στα τέλη του 2019 και με την όδευση μέσω του συστήματος αγωγών Nord Stream να είναι κατά 2000 χλμ συντομότερη από τις αντίστοιχες οδεύσεις μέσω Ουκρανίας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε σε ορισμένα πρόσφατα στοιχεία που καταδεικνύουν τον ιδιαίτερο σημαντικό ρόλο που παίζει σήμερα το ρωσικό φυσικό αέριο στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, καλύπτοντας σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου ΕΕ και Τουρκίας. Το 2017 αποδείχθηκε έτος ορόσημο, καθότι οι εξαγωγές της Gazprom προς ευρωπαϊκούς προορισμούς κορυφώθηκαν στα 193,9 δισ. κυβικά μέτρα, παρουσιάζοντας 8,1% αύξηση σε σύγκριση με το 2016. Ας σημειωθεί ότι το 2017 ήταν το δεύτερο συνεχόμενο έτος που οι ρωσικές εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη παρουσίασαν αύξηση, ενώ και η συνολική παραγωγή της Gazprom το 2017 κινήθηκε ανοδικά κατά 12,4%, ξεπερνώντας τα 471 δισ. κυβικά μέτρα παραγωγής.