Άλλα 10 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ‘βρέθηκαν’ στον Πρίνο

0

Η Energean μέσα σε έναν χρόνο ολοκλήρωσε με επιτυχία τέσσερις γεωτρήσεις, επιτυγχάνοντας να τριπλασιάσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου από τον Πρίνο, η οποία κινείται κοντά στις 5.000 βαρέλια ημερησίως. Προ ημερών, η εταιρεία ξεκίνησε την 5η γεώτρηση (PA -38) του εν εξελίξει προγράμματος. Επιπλέον, η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων της σεισμικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2015 δρομολόγησε την αναβάθμιση των εκτιμήσεων και για το κοίτασμα Έψιλον, το οποίο επίσης ανήκει στην παραχώρηση του Πρίνου και έως τώρα είχε πιστοποιηθεί με 15 εκατ. βαρέλια (το 50% δηλαδή συνολικά στη συγκεκριμένη παραχώρηση). Με βάση τα νέα δεδομένα, η Energean προχωρεί στον ανασχεδιασμό του Σχεδίου Ανάπτυξης Κοιτάσματος για το «πεδίο Έψιλον».

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν δικαίωση για την εταιρεία, καθώς όταν ανέλαβε το 2007 την εκμετάλλευση του Πρίνου, τα πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου ήταν μόλις 2 εκατ. βαρέλια και το κοίτασμα θεωρείτο ουσιαστικά νεκρό. Ωστόσο οι επενδύσεις ύψους 350 εκατ. δολαρίων, που οδήγησαν στη δημιουργία περίπου 200 νέων θέσεων εργασίας, (συνολικά η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 460 εργαζόμενους) έσωσαν την εκμετάλλευση και διασφάλισαν τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας ο προγραμματισμός για το 2018 προβλέπει εφόσον επιβεβαιωθούν τα θετικά σενάρια ημερήσια παραγωγή της τάξης των 10 χιλιάδων βαρελιών το 2018.

Μάλιστα η αύξηση της παραγωγής έχει και μια ακόμη παράπλευρη ωφέλεια αφού φέτος για πρώτη φορά μετά το 2001, η παραγωγή του Πρίνου υπερέβη σε μία χρονιά το 1 εκατ. βαρέλια και θα είναι η πρώτη χρονιά ιστορικά που το ελληνικό Δημόσιο θα λάβει δικαιώματα (royalties) με βάση την τροποποίηση της σύμβασης του 2013 και την ανανέωση των αδειών. Σημειώνεται ότι όταν η μέση ημερήσια παραγωγή υπερβαίνει τις 2.500 βαρέλια (συγκεκριμένα, κοντά στις 3.500 βαρέλια) τότε προβλέπονται δικαιώματα 3% τα οποία όσο ανεβαίνει η παραγωγή αυξάνονται κλιμακωτά.

Τα δικαιώματα που θα καταβληθούν στο ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 400.000 ευρώ και προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν ως πόροι της ΕΔΕΥ (στελέχωση, στέγαση, εξοπλισμός κλπ), της ανεξάρτητης αρχής που διαχειρίζεται τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Θα είναι οι πρώτοι πόροι που εισρέουν για την ΕΔΕΥ μετά τα έσοδα από τις υπογραφές των συμβάσεων του Open Door (Ιωάννινα, Κατάκολο, Πατραϊκός) προ διετίας, οι οποίοι όμως χρησιμοποιήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: news247.gr