Αλλαγές στο μοντέλο ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ, έστω και στο παραπέντε, προωθεί η ΔΕΗ

0

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ η οποία θα αποφασίσει τη δημιουργία της νέας εταιρείας, (Holding Company Energiaki S.A.) στην οποία θα περάσει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και η οποία στη συνέχεια θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο με τις μετοχές της να δίνονται, χωρίς άλλο αντάλλαγμα, στους σημερινούς μετόχους της ΔΕΗ. Δηλαδή Δημόσιο 34%, ΤΑΙΠΕΔ 17% και ιδιώτες 49%.

Με τη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης μπαίνει σε υλοποίηση το δεύτερο στάδιο του περίπλοκου σχεδίου ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ και έπεται το τρίτο στάδιο, δηλαδή η εξαγορά από το Δημόσιο του 25% του Διαχειριστή.

Φαίνεται ωστόσο ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία ποτέ δεν θεώρησε επωφελές για την επιχείρηση το συγκεκριμένο μοντέλο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, προωθεί αλλαγές σε επί μέρους (αλλά βασικές) πλευρές του εγχειρήματος. Ο χρόνος για την υιοθέτηση ή όχι των αλλαγών αυτών από την κυβέρνηση δεν εξαντλείται την Πέμπτη οπότε και δημιουργείται η Holding Company Energiaki. Εξαντλείται όμως εντός διμήνου από τη δημιουργία της εταιρείας Holding, καθώς μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να αποδοθούν στους μετόχους μειοψηφίας της ΔΕΗ τα ποσοστά μετοχών της Holding που τους αναλογούν.

Το ποιο είναι ακριβώς το εναλλακτικό σχήμα που προτείνει η ΔΕΗ δεν είναι ακόμα γνωστό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μανόλη Παναγιωτάκη διασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο του ΑΔΜΗΕ από το κράτος, ανεξάρτητα από το που θα καταλήξει στο μέλλον το 17% της ΔΕΗ που βρίσκεται στην περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ταυτόχρονα δίνει μεγαλύτερο όφελος για τη ΔΕΗ ως εταιρεία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το 17%, από στελέχη της ΔΕΗ έχει διατυπωθεί ο φόβος ότι, εάν το ΤΑΙΠΕΔ πουλήσει το 17% της ΔΕΗ, τότε το Δημόσιο θα χάσει και το 51% του ΑΔΜΗΕ αφού οι μετοχές της Holding που αναλογούν στο ΤΑΙΠΕΔ ως ιδιοκτήτη του 17% της ΔΕΗ θα πουληθούν κι αυτές μαζί με το 17% της ΔΕΗ. Το φόβο αυτό απορρίπτει το ΥΠΕΝ εξηγώντας ότι οι μετοχές της Holding ναι μεν θα έρθουν στο ΤΑΙΠΕΔ λόγω του ότι είναι ιδιοκτήτης του 17% της ΔΕΗ, αλλά θα αποτελούν ένα διαφορετικό περιουσιακό στοιχείο του ΤΑΙΠΕΔ. Ακόμα και να πουληθεί το 17% της ΔΕΗ, το ΤΑΙΠΕΔ θα κρατάει το 17% της Holding που θα αντιστοιχεί περίπου στο 8,5% του ΑΔΜΗΕ.

Για να επανέλθουμε πάντως στο θέμα των αλλαγών που φαίνεται ότι έχει προτείνει η ΔΕΗ στην κυβέρνηση, είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές του Μανόλη Παναγιωτάκη στο θέμα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο επικεφαλής της εταιρείας αναφέρει: «για την ολοκλήρωση του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, θεωρώ ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι βέλτιστες λύσεις με το αποδοτικότερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ πράγμα άκρως απαραίτητο στις σημερινές συνθήκες, σε πλήρη συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία και διασφάλιση του απόλυτου ελέγχου του ΑΔΜΗΕ από το κράτος, ανεξάρτητα από την τύχη του 17%».

Το θέμα μάλιστα το είχε θέσει για πρώτη φορά παραμονές του τελευταίου ανασχηματισμού, όταν είχε διαφανεί ότι ο κ. Σκουρλέτης αποχωρεί από το υπουργείο. Τότε, όταν συγκεκριμένα επικυρώθηκε η επιλογή της κινεζικής State Grid ως προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ ο κ. Παναγιωτάκης έλεγε: «Στόχος τώρα είναι η διασφάλιση του ελέγχου του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο και η μεγιστοποίηση του οφέλους για τη ΔΕΗ και την οικονομία, πράγματα για τα οποία υπάρχουν συγκεκριμένες ιδέες στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και πολιτικής».

Το ποιες είναι οι «ιδέες Παναγιωτάκη» είτε θα φανεί σύντομα, εάν βεβαίως τις υιοθετήσουν στην κυβέρνηση, είτε δεν θα γίνει ποτέ γνωστό, εάν απορριφθούν από τον βασικό μέτοχο της ΔΕΗ, το Δημόσιο, που έχει άλλωστε να απολογηθεί έναντι και των δανειστών για την πορεία υλοποίησης των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων.

Πηγή: energypress.gr