Αργοσβήνουν οι τηλεθερμάνσεις Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Φιλώτα

0

Η απόρριψη από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του αιτήματος περί παράτασης των ωρών λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου συνεπάγεται ουσιαστικά και το τέλος της θερμικής ενέργειας σε Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Φιλώτα και Λεβαία – τουλάχιστον όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα – με αποτέλεσμα 43.000 κάτοικοι να κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς τηλεθέρμανση.

Την ίδια ώρα, οι ώρες λειτουργίας των μονάδων είναι ήδη σημαντικά μειωμένες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του prlogos.gr, στον ΑΗΣ Αμυνταίου απομένουν μόλις 4.500 ώρες, οι οποίες καλύπτουν ένα μόλις εξάμηνο τροφοδοσίας, ενώ στον ΑΗΣ Καρδιάς κυμαίνονται γύρω στις 10.000 ώρες, αρκετές για μια ακόμα θερμαντική περίοδο και με μεγάλο ερωτηματικό για τη δεύτερη.

Ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης μιλώντας στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος ανέφερε ότι: «δημιουργείται ζήτημα για τη τροφοδοσία της Πτολεμαΐδας» τονίζοντας ότι «στη διαπραγμάτευση για την πώληση των μονάδων υπήρχε το θέμα της παράτασης των ωρών. Οι ώρες που απομένουν είναι κάτω από 10.000 , η μονάδα 4 έχει κάποιες ώρες παραπάνω. Το καλοκαίρι κάναμε παρεμβάσεις να μην λειτουργούν οι μονάδες.»

«Θα προσπαθήσουμε να αυξηθούν οι ώρες άσχετα από τις εξελίξεις μιας και δεν υπάρχει άλλη λύση. Οι ώρες καταναλώνονται ανεξαρτήτου ζήτησης της θερμικής ενέργειας. Το καλοκαίρι με την αυξημένη ζήτηση κανονικά θα πρέπει να δουλεύουν μόνο οι μονάδες 1 και 2 και όχι η 3 και 4 για να παραταθεί ο χρόνος τροφοδοσίας με θερμική ενέργεια. Οι ώρες που απομένουν μας εξασφαλίζουν και για την επόμενη περίοδο και μετά ανάλογα με τις ώρες ίσως να πάμε και στην επόμενη».

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5 ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπάρχει και περίοδος των δοκιμών, η οποία και θα τρενάρει την τροφοδοσία με θερμική ενέργεια της Πτολεμαΐδας.

Πλέον, οι ελπίδες για έγκριση της παράτασης – αν και σημαντικά ψαλιδισμένες…- μεταφέρονται στη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο.