«Αυτοπεριορισμό» για επάρκεια αερίου συστήνει ο ΔΕΣΦΑ

0

Mε συστάσεις στους παραγωγούς ηλεκτρισμού για «αυτοπεριορισμό», κυρίως όσον αφορά στις εξαγωγές και ενδεχόμενης ενεργοποίησης της «διακοψιμότητας» στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές έληξε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του ΔΕΣΦΑ, για την ενεργειακή επάρκεια και κυρίως του διαθέσιμου φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Η χώρα παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, επιπέδου 2, κυρίως λόγω της ανησυχίας για την επάρκεια φυσικού αερίου, παρότι η ΔΕΠΑ από τις αρχές του χρόνου έχει εισάγει έξι έκτακτα φορτία LNG (υγροποιημένου αερίου), συνολικής δυναμικότητας της τάξης των 600.000 κ.μ. και έχει εκπληρώσει τις συμβολαιοποιημένες υποχρεώσεις προς τους πελάτες της, διαθέτοντας και 80% επιπλέον ποσότητες, όπως ανέφεραν κύκλοι της εταιρείας.

Τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, τόσο εξ αιτίας της εγχώριας αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρισμού λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών όσο και λόγω των εξαγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πέρυσι η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο κάλυπτε το 21% του ενεργειακού ισοζυγίου, τώρα καλύπτει το 38%, όπως δήλωσε στέλεχος της ΡΑΕ στη σύσκεψη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τον Δεκέμβριο η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 24,28% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015, οι εξαγωγές ηλεκτρισμού αυξήθηκαν κατά 122,09% και οι εισαγωγές τον ίδιο μήνα μειώθηκαν κατά 25,01%.

Οι τάσεις αυτές φαίνεται ότι συνεχίζονται τον Ιανουάριο, καθώς η ζήτηση ηλεκτρισμού τόσο στο εγχώριο σύστημα όσο και για εξαγωγές παραμένει υψηλή, εξ ου και η ανάγκη για περισσότερο φυσικό αέριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού οι τιμές έχουν ανεβεί και κινούνται σε επίπεδα σημαντικά πάνω από αυτά που διαμορφώνονται στην ελληνική χονδρική αγορά. Οι εισαγωγές αερίου μέσω αγωγών από τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα και τα ελληνο-τουρκικά πραγματοποιούνται κανονικά, στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμβάσεων τόσο με τη Gazprom όσο και με την τουρκική Βotas. Οι συμβάσεις αυτές προβλέπουν και τη διάθεση έξτρα ποσοτήτων, (εντός συγκεκριμένων ορίων) και σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, τα περισσότερα αιτήματα για αύξηση των ροών αερίου έχουν ικανοποιηθεί.

Ετσι, το μεγάλο βάρος για επιπλέον ποσότητες έχει πέσει στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα λειτουργούν στο φουλ. Το τελευταίο φορτίο LNG εκφορτώθηκε προχθές και στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, Τρίτη ή Τετάρτη, αναμένεται το επόμενο, ύψους 110.000 κ.μ.

Μάλιστα το φορτίο LNG που έφθασε την Τρίτη είχε προγραμματιστεί αρχικά να παραδοθεί στις 20 Ιανουαρίου, αλλα επισπεύστηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΔΕΠΑ στην αλγερινή Sonatrach. Κύκλοι της ΔΕΠΑ ανέφεραν επίσης ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις τιμές του LNG για τα έκτακτα φορτία από τη Sonatrach, με την οποία η ΔΕΠΑ έχει μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας LNG.

Στην Ευρώπη πάντως οι τιμές των σποτ φορτίων έχουν αυξηθεί τελευταία λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Πηγή: Ημερησία