Δ.Τζώρτζης: Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και έτσι θα γίνει!

0

Ο Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Δημήτρης Τζώρτζης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έθεσε τους στόχους της εταιρίας του.  Είπε ότι η ΔΕΠΑ  είναι  μία πολύ ισχυρή, με εμπειρία 30 ετών και συνεπώς με υψηλούς στόχους. Πιο συγκεκριμένα τόνισε πως η εταιρεία έχει επενδύσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα , με τα  αποτελέσματα του 2017 να είναι  εξαιρετικά καλά, καθώς πραγματοποιήθηκε ένας κύκλος εργασιών  1,142 δισ. ευρώ με κέρδη ΕΒΙΤDA  στα 260 εκατ. ευρώ..

Οι στόχοι είναι η επέκταση της ΔΕΠΑ στην λιανική αγορά ενέργειας, η προμήθεια ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η πλήρης κάλυψη της χώρας μας με την παροχή φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές, η επέκταση μέσω του συμπιεσμένου αερίου (CNG), αλλά και υγροποιημένου (LNG) και η ανάπτυξη υποδομών. Για τις υποδομές, αναφέρθηκε τόσο στους αγωγούς Poseidon, IGB & EastMed αλλά και για είσοδο στην GasTrade, την εταιρία του project FSRU Alexandroupolis. Για τον δε EastMed είπε: «Είναι ένα πρωτοποριακό έργο, που επιβεβαιωμένα είναι τεχνικά εφικτό, οικονομικά βιώσιμο και εμπορικά ανταγωνιστικό. Ως εκ τούτου, το έργο προσελκύει το ενδιαφέρον βασικών εταίρων και μεγάλων επενδυτών.», τονίζοντας πως είναι ανοιχτοί και έτοιμοι για να καλωσορίσον  και να συζητήσουμε κάθε ουσιαστική συνεργασία.

Ερωτηθείς ο κ. Τζώρτζης, σχετικά με  τον Ελληνο-Βουλγαρικό αγωγό IGB η κατασκευή αναμένεται να αρχίσει στο β’ εξάμηνο του 2018 και να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2020, τονίζοντας πως  η  διαδικασία υποβολής προσφορών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς έχουν ήδη εκδοθεί οι Προκηρύξεις για τον Owners’ Engineer και για την προμήθεια σωλήνων. Συνεχίζοντας δήλωσε πως ο  διαγωνισμός της εργολαβίας κατασκευής (EPC – Engineering Procurement & Construction) και πρόκειται να δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι  η εταιρεία βρίσκεται  στο στάδιο της οριστικοποίησης της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης του έργου και του ρυθμιστικού πλαισίου. Επομένως, οι προϋποθέσεις για την έναρξη της φάσης κατασκευής του έργου, ήδη, σχεδόν πληρούνται και αναμένουμε ότι οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2018  μιας και ο αγωγός  IGB είναι ένα έργο μείζονος σημασίας, που συμβάλει  στην ενίσχυση της διαφοροποίησης των πηγών και των οδεύσεων της ΕΕ.