Ο ΝτιΚάπριο συνεργάζεται με τον πρόεδρο του Μεξικό για τη διάσωση σπάνιου θηλαστικού

0

O πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο δεσμεύτηκε, παρουσία του σταρ του Χόλιγουντ Λεονάρντο Ντι Κάπριο, να εντείνει τις προσπάθειες της κυβέρνησής του για τη διάσωση της βακίτα του Ειρηνικού που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Τον Μάιο, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο είχε ζητήσει από τους εκατομμύρια ακολούθους του στο Twitter και το Instagram να υπογράψουν αίτημα για να ζητήσουν από τον πρόεδρο του Μεξικού να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την προστασία του πολύ σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού και μικρότερου κητοειδούς στον κόσμο.

Ο Πένια απάντησε γράφοντας επτά μηνύματα στα αγγλικά στο Twitter υπενθυμίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησής του για τη διάσωση αυτού του είδους που ενδημεί στα νερά του Κόλπου της Καλιφόρνιας.

Με τη συμφωνία αυτή, η μεξικανική κυβέρνηση δεσμεύεται να εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Κόλπου της Καλιφόρνιας όπου ζει η βακίτα, συγκεκριμένα έχουν απομείνει μόνο 30 τέτοια θαλάσσια θηλαστικά στον βιότοπο αυτό.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το ίδρυμα του Ντι Κάπριο και αυτό του μεξικανού μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ.

Η δράση αυτή έχει στόχο να «διασφαλίσει ότι ο Κόλπος της Καλιφόρνιας θα παραμείνει ζωντανός και παραγωγικός, ιδιαίτερα για τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση όπως η ‘βακίτα’», δήλωσε ο ηθοποιός κατά την υπογραφή της συμφωνίας, όπως ανακοίνωσε η μεξικανική προεδρία.

Το μικρότερο κητοειδές στον κόσμο, μήκους μόλις 1,5 μέτρου, αποδεκατίζεται εδώ και χρόνια καθώς παγιδεύεται στα παράνομα δίχτυα που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι για την αλιεία ενός άλλου είδους υπό εξαφάνιση, του τοτοάμπα, το οποίο είναι περιζήτητο για τη νηκτική του κύστη, η οποία μόλις ξηρανθεί πωλείται στη μαύρη αγορά στην Κίνα.
Κάθε νηκτική κύστη του τοτοάμπα κοστίζει έως 20.000 δολάρια (17.770 ευρώ) στην Ασία, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Ο πρόεδρος του Μεξικού ανέπτυξε ναυτικές περιπολίες το 2015 προκειμένου να σταματήσει την παράνομη αλιεία.
Επέκτεινε την επιφάνεια της προστατευόμενης περιοχής και απαγόρευσε την παρουσία διχτυών σε έκταση 13.000 τετραγωνικών χλμ. επί δύο χρόνια.

Παρά τα μέτρα αυτά, ο πληθυσμός της βακίτα του Ειρηνικού μειώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Τον Μάιο, το WWF προειδοποίησε ότι λόγω της απουσίας έκτακτης δράσης, ότι το είδος μπορεί να εξαφανιστεί το 2018.