Δραματική πτώση της ζήτησης για άνθρακα διεθνώς το 2016

0

Η παραγωγή άνθρακα υποχώρησε σημαντικά πέρυσι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΒΡ για τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Παράλληλα, χαρακτηριστικό είναι ότι η Κίνα κατανάλωσε τις λιγότερες ποσότητες της τελευταίας εξαετίας, ενώ στις ΗΠΑ η κατανάλωση περιορίστηκε σε επίπεδα που έχουν να εμφανιστούν από τη δεκαετία του 1970.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουν σταθερές οι εκπομπές ρύπων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ οι οικονομολόγοι της ΒΡ έκαναν λόγο για κομβικό σημείο σε ότι έχει να κάνει με το μέλλον του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα.

Στις ΗΠΑ η ζήτηση μειώθηκε κατά 33,4 εκατ. τόνους και ανήλθε σε 358,4 εκατ. τόνους. Αυτή ήταν και η εντονότερη πτώση διεθνώς σε απόλυτους όρους. Διεθνώς, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,7% πέρυσι, ενώ στο διάστημα 2005-2015 αυξανόταν κατά 1,9% ετησίως κατά μέσο όρο. Στην Κίνα, η μείωση έφτασε το 1,6%, ενώ στα 11 προηγούμενα χρόνια η ζήτηση αυξανόταν κατά 3,7% ετησίως. Μάλιστα, η κατανάλωση περιορίστηκε σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Αφρική. Όσον αφορά την Ευρώπη, η ζήτηση στη Βρετανία υποχώρησε κατά 52,5% και στη Γερμανία κατά 4,3%.