Τα Ενεργειακά Σπίτια Ευνοούν την Ανάπτυξη Μούχλας

0

Τα ενεργειακώς αποδοτικά σπίτια μπορεί να ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας που παράγει τοξίνες επικίνδυνες για την υγεία, προειδοποιούν γάλλοι επιστήμονες.

Αυτό οφείλεται στην έλλειψη συνεχούς αερισμού εξαιτίας της στεγανότητας σε συνδυασμό με την αυξανόμενη χρήση οικιακών συσκευών, όπως οι καφετιέρες, που παράγουν υδρατμούς.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι οι μύκητες της μούχλας παράγουν μυκοτοξίνες – χημικές ουσίες που μπορεί να αρρωστήσουν ή ακόμα και να σκοτώσουν ανθρώπους και ζώα.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν οι γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τρία συνηθισμένα είδη μούχλας που ανευρίσκονται συχνά στα σπίτια, μπορούν εύκολα να διασκορπιστούν στον αέρα και να εισπνευσθούν.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το 20-40% των σπιτιών σε Ευρώπη και Αμερική έχουν εμφανή μούχλα σε διάφορα σημεία τους.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, πολλοί μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν στους εσωτερικούς χώρους των κτηρίων αν το επίπεδο της υγρασίας είναι αρκετά υψηλό και η παρουσία των μυκοτοξινών που αυτοί παράγουν εγείρει το ερώτημα εάν οι ένοικοι των κτηρίων μπορούν να εισπνεύσουν τις μυκοτοξίνες που παράγουν.

Για να διερευνήσουν το θέμα, οι ερευνητές καλλιέργησαν πρώτα τρία είδη μυκήτων (penicillium brevicompactum, aspergillus versicolor, stachybotrys chartarum) σε μία κοινή ταπετσαρία τοίχου και στη συνέχεια έκαναν αναλύσεις του αέρα για να δουν αν οι τοξίνες τους μπορούσαν να διασπαρούν σε αυτόν, δίχως να υπάρξει δική τους παρέμβαση (π.χ. χωρίς να προσπαθήσουν να αφαιρέσουν την ταπετσαρία).

Όπως διαπίστωσαν, οι τοξίνες διασκορπίζονταν εύκολα στον αέρα με την παραμικρή ανατάραξή του, ενώ έφθαναν μέχρι και στην οικιακή σκόνη.

Μάλιστα τα μόριά τους ήταν εξίσου μικρά ή μικρότερα από εκείνα των σπορίων της μούχλας, επομένως «μπορούν να εισδύσουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Κάτι τέτοιο, όμως, σημαίνει ότι οι ένοικοι των σπιτιών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως του επονομαζομένου συνδρόμου των αρρώστων κτηρίων.

Με τον όρο αυτό περιγράφεται η εμφάνιση οξέων προβλημάτων υγείας, όπως οι παροξύνσεις άσθματος, ο βήχας, ο κνησμός στο δέρμα και ο πονοκέφαλος, που φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με το χρόνο που περνούν οι πάσχοντες στο εσωτερικό αεροστεγώς κλεισμένων κτηρίων, όπως είναι τα ενεργειακώς αποδοτικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζαν-Ντενί Μπελί, καθηγητή Μικροβιολογίας στην Εθνική Κτηνιατρική Σχολή της Τουλούζης, λένε ότι το πρόβλημα των εσωτερικών μυκοτοξινών μπορεί να επιδεινώνει η τάση για δημιουργία ενεργειακώς αποδοτικών σπιτιών.

«Τα σπίτια αυτά έχουν ισχυρή μόνωση στο εξωτερικό τους για να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά η μόνωση αυτή εμποδίζει την ανακύκλωση του αέρα και παγιδεύει υγρασία στο εσωτερικό τους», είπε. «Έτσι, οι υδρατμοί λ.χ. από το ντους ή συσκευές που λειτουργούν με νερό, όπως οι καφετιέρες, μπορεί να δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη μυκήτων».