Οι Επενδύσεις στην Ενέργεια στο Επίκεντρο της Τριμερούς Συνάντησης Τσίπρα – Νετανιάχου – Αναστασιάδη

0

Με επίκεντρο την ανάπτυξη της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Τριμερής Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, καθώς και υπουργών από τις τρεις χώρες.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ και ο Πρόεδρος της Κύπρου, αναμένεται να συζητήσουν ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και διεθνούς πολιτικής, με αφορμή και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως η κρίση στο Κατάρ, η κατάσταση στη Συρία και το Ιράν, το θέμα της τρομοκρατίας, το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό.

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμιζαν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει η κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ.

Η ενέργεια θα είναι βασικό θέμα συζήτησης, με τους αγωγούς φυσικού αερίου και ειδικότερα η ηλεκτρική διασύνδεση με το καλώδιο EuroΑsia Interconnector, το οποίο θα ξεκινά από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Κρήτης θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στην Αττική, ενώ θα συνοδεύεται παράλληλα από οπτική ίνα. Τα θέματα της οπτικής ίνας και της διαστημικής τεχνολογίας είχε συζητήσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ.

Επί τάπητος θα τεθούν και τα θέματα που αφορούν την έρευνα υδρογονανθράκων, καθώς, όπως έχει πει ο ΥΠΕΝ Γ.Σταθάκης, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει την εμπειρία των δύο χωρών.

Επιπλέον, στις διμερείς οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ ξεχωρίζει πλέον η παρουσία της Energean Oil & Gas, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε και συμφωνία για την πώληση φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν που ελέγχει, σε εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. Μέσα στο επόμενο διάστημα, η ελληνική εταιρεία αναμένεται να υποβάλει προς έγκριση το σχέδιο ανάπτυξης για τα δύο πεδία.

Από την ελληνική πλευρά στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, Παιδείας Κώστας Φωτάκης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Τέρενς Κουίκ και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.

Πριν από την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής θα γίνει η διμερής συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου και θα συνέλθει το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ. Εκεί θα τεθούν ζητήματα οικονομίας, καινοτομία, επιστημών, έρευνας, τεχνολογία και διαχείρισης υδάτινων πόρων.