Επίσπευση της διαδικασίας για τον ΔΕΣΦΑ θέλει η κυβέρνηση

0

Σε νομικό επίπεδο αναζητεί η κυβέρνηση το επόμενο βήμα για τον ΔΕΣΦΑ, καθώς θα ήθελε να επισπεύσει τη διαδικασία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη έχει εντοπίσει ενδιαφερόμενους, όπως την βελγική Fluxys και την ρουμάνικη Transgas. Mάλιστα χθες, ο πρόεδρος της Transgas ανακοίνωσε ότι η εταιρία σκοπεύει να αναλύσει τα δεδομένα, προκειμένου ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το ρουμανικό δημόσιο να λάβει την απόφαση σχετικά με αν θα διεκδικήσει τον ΔΕΣΦΑ. Μέχρι στιγμής το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχουν μεταβιβαστεί οι προς πώληση μετοχές δεν έχει συνεδριάσει για να ανακηρύξει άγονο τον διαγωνισμό που έληξε την περασμένη εβδομάδα, ούτε έχει προχωρήσει τις διεργασίες για να «σπάσει» τη συμφωνία που είχε υπογραφεί με τη Socar το 2013. Η καθυστέρηση, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει νομικές λυσει για να συνεχίσει τρόπον τινά ο διαγωνισμός με άλλους υποψηφίους, θέλοντας να αποφύγει την επίσημη διαδικασία της επαναπροκήρυξης, προκειμένου να κερδίσει χρόνο.

Νομικοί κύκλοι ωστόσο εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά επισφαλές νομικά και δεν βλέπουν άλλη λύση πέραν της κλασικής διαδικασίας, εκτός και αν στο παιχνίδι επανέλθουν οι Αζέροι.

Εν τω μεταξύ το ζήτημα του ΔΕΣΦΑ τέθηκε διεξοδικά σε συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με τον Επίτροπο Μάρος Σέφκοβιτς.

Τέλος, το ΥΠΕΝ με ανακοίνωσή του χθες επιρρίπτει τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις και το ναυάγιο στην υπόθεση του ΔΕΣΦΑ στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) και την Κομισιόν, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ.

Πηγή: Ημερησία