Έσοδα 5-6 δισ. ευρώ από το «Αφροδίτη» την περίοδο 2022-2034

0

 Συνολικά έσοδα από 5 μέχρι 6 δισεκατομμύρια ευρώ από το οικόπεδο «Αφροδίτη» την περίοδο 2022-2034, αναμένει η Κυβέρνηση σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος μίλησε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τα έσοδα υπολογίζονται σε περίπου 500-600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών αφορά τη δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων.

Ακόμη, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως τα χρήματα που θα εισπράξει η Κυβέρνηση, τους επόμενους 2-3 μήνες, ως μπόνους από τις εταιρείες για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, θα πάνε όλα για τη μείωση του δημόσιου χρέους και όχι για τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού.

Σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις για τη ροή εσόδων αφορούν το μόνο επιβεβαιωμένο κοίτασμα και όχι τυχόν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η κατανομή των εσόδων

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, ενόσω το δημόσιο χρέος βρίσκεται άνω του 80%, ποσοστό έως το 50% των καθαρών εσόδων θα διοχετεύονται για τη μείωση του δημοσίου χρέους και το υπόλοιπο προς τη δημιουργία του αποθεματικού του ταμείου. Αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ, ενώ όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, αν συνεχιστεί η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, το χρέος προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω του 100% το 2020.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η μείωση του χρέους συνεπάγεται όφελος και για της σημερινές γενεές λόγω της μείωσης του χρέους και των δαπανών εξυπηρέτησής του.

Εξήγησε δε ότι τα έσοδα δεν αφορούν μόνο τις εισπράξεις από την εκμετάλλευση του ΦΑ, αλλά και τα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα, όπως τα έσοδα από τους γύρους αδειοδότησης.

Όταν το δημόσιο χρέος, είπε, υποχωρήσει μεταξύ 60 – 80%, τότε ποσοστό 75% των εσόδων διοχετεύεται στην δημιουργία του αποθεματικού και το υπόλοιπο στη μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ όταν το δημόσιο χρέος υποχωρήσει στο 60% του ΑΕΠ, τότε το σύνολο των εσόδων θα διοχετεύονται για την δημιουργία του ταμείου.

Διευκρίνισε πως το ταμείο θα μπορεί να διοχετεύει στον προϋπολογισμό ποσοστό των εσόδων του, που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ στον κρατικό προϋπολογισμό, όταν το αποθεματικό του ταμείου φτάσει στο 30% του ΑΕΠ. Το ποσό αυτό θα διοχετεύεται για αναπτυξιακές δαπάνες και επενδυτικούς σκοπούς.

Επενδύσεις σε ποιοτικά ομόλογα μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του ταμείου

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης είπε με βάση μεταβατική διάταξη, μέχρι το αποθεματικό του ταμείου φτάσει στο 3%, για να αρχίσει η λειτουργία του, τα έσοδα θα επενδύονται σε ποιοτικά ομόλογα τρίτων κρατών. Η επένδυση, πρόσθεσε, θα ανατίθεται είτε στην ΚΤΚ ή από επενδυτικό οίκο.

«Όταν ξεκινήσει η ροή εσόδων θα πρέπει να επενδύονται σε ομόλογα κάποιου κράτους όπως η Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή έγγραφο του Γενικού Ελεγκτή κατατέθηκε στην Επιτροή, με πολλές παρατηρήσεις και ενστάσεις επί του νομοσχεδίου και των κανονισμών για το Ταμείο Υδρογονανθράκων. Το ΔΗΚΟ ζήτησε διακοπή της συζήτησης, ωστόσο αποφασίστηκε όπως ο Υπουργός σχολιάσει πρώτα τις παρατηρήσεις του Ελεγκτή και αναλόγως θα αποφασίσει η Επιτροπή.

Πηγή: politis.com.cy