Έκκληση Δημάρχων στην G-20 για την Τήρηση των Δεσμεύσεων στη Μάχη Κατά της Κλιματικής Αλλαγής

0

Δήμαρχοι από δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων του Παρισιού, της Ουάσινγκτον, της Μαδρίτης, του Σίδνεϊ και της Αθήνας, απεύθυναν έκκληση προς τους ηγέτες της Ομάδας των 20 (G-20) για να τους ζητήσουν «να τηρήσουν τις δεσμεύσεις» τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε σε πολλές εφημερίδες.

«Στο όνομα των εκατοντάδων εκατομμυρίων κατοίκων» που εκπροσωπούν οι δήμαρχοι του δικτύου πόλεων C-40 (σ.σ. συμμετέχει και η Αθήνα),  πρόεδρος του οποίου είναι η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, εκτιμούν ότι μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα «η αποφασιστικότητα των 19 άλλων ηγετών να διασφαλίσουν το μέλλον του πλανήτη μας δεν ήταν ποτέ τόσο κρίσιμης σημασίας».

 

«Σε όλο τον κόσμο οι τοπικές αρχές κινητοποιούνται στο πλευρό σας, διπλασιάζοντας τις θαρραλέες ενέργειες με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και τους πολίτες όλου του κόσμου», αναφέρουν.

 

«Εμπνεόμαστε από το θάρρος των περισσότερων από 300 δημάρχων που έχουν δεσμευθεί για το κλίμα σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ», οι οποίοι «υποσχέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες να υιοθετήσουν, να τιμήσουν και να διασώσουν τη Συμφωνία του Παρισιού» για το Κλίμα, τονίζουν.

 

«Το να πετύχουμε τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού απαιτεί μια άνευ προηγουμένου δράση», εκτιμούν οι δήμαρχοι, ζητώντας «άμεσες» μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στην ενέργεια, στις μεταφορές, στη διατροφή και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

 

«Πρέπει να συνεργαστούμε προκειμένου να σώσουμε τον πλανήτη μας», γράφουν οι δήμαρχοι δηλώνοντας «έτοιμοι να αναλάβουν ηγετικό ρόλο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής» και προτείνοντας τη «δημιουργία μιας συμμαχίας ρεαλιστικής και θετικής στην υπηρεσία των πολιτών μας».

 

Το άρθρο υπογράφουν επίσης οι δήμαρχοι πόλεων όπως η Αθήνα, το Καράτσι, το Μόντρεαλ, το Ρίο ντε Ζανέιρο, η Μελβούρνη, το Σικάγο, η Βαρσοβία, το Τόκιο, το Μπουένος Άιρες, το Σαν Φρανσίσκο, το Βανκούβερ και η Σεούλ.

 

Η σύνοδος της G-20 θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο στις 7 και 8 Ιουλίου.