Η Gazprom Μπαίνει στη Λιανική Αγορά Καυσίμων

0

Το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ υπάρχουν διαφημίσεις μιας νέας εταιρείας που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά λιπαντικών. Και μόνο το όνομα αυτής, είναι αρκετό για να προκαλέσει το ενδιαφέρον αλλά και συνειρμούς καθώς η Gazprom αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης και μέχρι στιγμής είχε παρουσία στη χώρα μας μόνο ως βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου, αφού ο ρωσικός κολοσσός διαθέτει στη ΔΕΠΑ περίπου τα 2/3 των αναγκών της χώρας.

Για την ακρίβεια η Gazpromneft – Lubricants που αποτελεί μια από τις πιο νέες εταιρείες του χώρου των λιπαντικών  (δημιουργήθηκε πριν από 9 χρόνια και ήδη διαθέτει έξι μεγάλες παραγωγικές μονάδες στη Ρωσία και την Ευρώπη) είναι παρούσα στην Ελλάδα από τον περασμένο Απρίλιο.

Συγκεκριμένα το ελληνικό G-Energy Service project ξεκίνησε στην Ελλάδα στις 26 Απριλίου και αποτελεί μέρος του συνολικού πλάνο της  Gazpromneft-Lubricants για ανάπτυξη ανεξάρτητων εταιρικών σταθμών εξυπηρέτησης. Στους σταθμούς αυτούς (η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα της ΕΕ στην οποία δημιουργούνται ανάλογα σημεία μετά την Ιταλία και την Ουγγαρία) οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιήσουν αλλαγή λαδιών καθώς επίσης και να κάνουν διαγωνιστικό έλεγχο στο αυτοκίνητό τους, καθώς και τεχνικές εργασίες όπως ζυγοστάθμιση. Στην ίδια εγκατάσταση, που βρίσκεται στα νότια προάστια, λειτουργεί εξάλλου και αυτόματο πλυντήριο.

Επικεφαλής εμπορικός αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα είναι ο G. Anastas, ο οποίος έχει αναλάβει να δημιουργήσει το δίκτυο διανομής αλλά και να διευρύνει το πελατολόγιο της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι  Gazpromneft-Lubricants αποτελεί θυγατρική της Gazprom Neft που δραστηριοποιείται  στην παραγωγή και εμπορία λιπαντικών που δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2007. Η  Gazpromneft-Lubricants λειτουργεί έξι εργοστάσια στη Ρωσία, την Ιταλία και τη Σερβία ενώ η συνολική παραγωγή της φτάνει τους 500 χιλιάδες τόνους λιπαντικών.

Τα G-Energy Service σημεία εξυπηρέτησης αποτελούν ένα project της Gazpromneft – Lubricants που αποσκοπεί στο να αποτελέσει ένα ανεξάρτητο δίκτυο λιανικής, που θα λειτουργεί ταυτόχρονα και ως σημείο τεχνικής εξυπηρέτησης για αυτοκίνητα. Στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει δίκτυο εκτός της Ρωσίας, στα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ καθώς και στη δυτική Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Gazprom μέσω μίας θυγατρικής της δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας καυσίμων, καθώς μέχρι σήμερα εκτός του φυσικού αερίου, η ρωσική εταιρεία είχε δείξει ενδιαφέρον για είσοδο στην ενεργειακή αγορά είτε στον ηλεκτρισμό είτε στο φυσικό αέριο ως παραγωγός είτε ως προμηθευτής.

Να αναφερθεί τέλος ότι η Gazprom – Lubricants ελέγχει το 14% της αγοράς λιπαντικών της Ρωσίας ενώ διανέμει προϊόντα σε 38 χώρες συνολικά μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η Σερβία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Ελλάδα καθώς και άλλες χώρες σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία. Η εταιρεία έχει επίσης την άδεια από την αμερικανική Chevron για τη διανομή λιπαντικών ναυτιλίας της Texaco.